Barajul celor Trei Guri, gatuit de o avalansa de deseuri

Mii de tone de gunoaie aduse de inundatiile din ultimele saptamani din China ameninta sa blocheze complet uriasul baraj al celor Trei Guri, cea mai mare astfel de structura din lume.

Chen Lei, un inalt oficial al corporatiei care administreaza barajul, a declarat pentru ”China Daily” ca, desi sunt colectate zilnic peste 3000 de tone de gunoaie, nu exista suficienta forta pentru a colecta in timp util marea de deseuri. Potrivit acestuia, uriasa cantitate de gunoaie ameninta sa blocheze ecluzele barajului, pe unde navele comerciale fac trecerea spre fluviul Yangtze.

Fluviul reprezinta o artera comerciala cruciala pentru orasul din amonte, Chongqing, si pentru alte zone mai putin dezvoltate din regiune.

Insula Mare a Gunoaielor

Imaginile surprinse de fotografii Reuters arata faptul ca la suprafata apei s-a format o uriasa insula compacta de gunoaie, compusa din PET-uri, crengi, pantofi si alte resturi.

Peste 50.000 de metri patrati de pe luciul apei au fost acoperiti de deseurile aduse pe parcursul lunii iulie, odata cu debutul sezonului ploios. ”Insula” de gunoaie are o grosime de circa 60 de centimetri, iar in unele locuri este atat de compacta incat oamenii pot merge pe suprafata ei.

”O asemenea cantitate de deseuri poate afecta coca si motoarele navelor care trec pe-acolo. Gunoaiele in descompunere afecteaza calitatea apei, dar si peisajele din jur”, a mai spus Chen Lei.

Ecologistii, ignorati

Barajul celor Trei Guri este cel mai mare proiect hidrotehnic din lume, construit si cu scopul de a controla inundatiile de pe fluviul Yangtze, soldate cu multe victime. Extrem de costisitor si cu efecte dramatice asupra reliefului din regiune, barajul a costat pana acum 37,5 milioane de dolari si a dus la relocarea a 1,3 milioane de oameni. Sute de orase, localitati si situri arheologice importante au fost scufundate in apele uriasului rezervor de apa.

Ecologistii au avertizat de-a lungul anilor ca barajul se va transforma intr-un adevarat canal de scurgere pentru deseurile si deversarile de substante chimice provenite din industria orasului Chongqing.

Potrivit administratiei barajului, anual se cheltuiesc peste un milion de euro pentru recuperarea a 150.000 pana la 200.000 de metri cubi deseuri care plutesc la suprafata apei.

Livia Cimpoeru
 

spot_img

Ultimele știri