US Green Building Council (USGBC) va aduce in discutia noului guvern al SUA patru mari agende verzi bazate pe ceea ce presedintele ales al Americii, Barack Obama, a sustinut in timpul campaniei electorale: cladiri verzi, neutralitatea emisiilor de carbon, investitii in tehnologii curate si reinvestitii in transport si infrastructura, spune Richard Fedrizzi, CEO al USGBC, transmite corespondentul Green Report, Raul Cazan, de la conferinta Greenbuild de la Boston.
Cladirile verzi si zonarea verde vor deveni noul standard de-a lungul intregii Americi si asta pentru a reduce relativa inapoiere a SUA fata de Europa in materie de politici de mediu, au anuntat organizatorii conferintei Greenbuild de la Boston. Si in materie de tehnologii verzi, exista in SUA o relativa inapoiere fata de Europa, in special fata de Germania – este exact precum in cazul automobilelor, spune Joel Makower, directorul executiv GreenBiz.
LEED 2009 (standardul american pentru cladiri verzi), prin USGBC, a lansat un nou cod prin care se certifica o cladire ca fiind verde si care va opera inca de la inceputul lui 2009. Noua versiune elimina orice tentative de greenwashing din partea constructorilor ori dezvoltatorilor si va reevalua impactul cladirilor asupra schimbarilor climatice. eficienta energetica este un alt punct reevaluat, dar poate lucrul cel mai important, conform reprezentantilor USGBC, va fi acordarea de credite regionale pentru cladiri verzi.
Guvernatorul statului Massachussetts, Deval Patrick a anuntat ca pana in 2010 statul pe care il conduce va avea cladiri de interes public (inclusiv mari magazine sau malluri) certificate ca fiind verzi in proportie de 100%. "Orasele vor avea optiunea de a-si institui propriile coduri de constructie super-eficiente, si asta se va intampla in toata America", a adaugat guvernatorul.
America este un gigant care incepe sa se trezeasca si sa isi inverzeasca economia, spune directorul GreenBiz, Joel Makower. Solutiile verzi nu trebuie sa plece de la nivel federal ci ele deja se implementeaza local sau in statele americane. Cladirile au o amprenta globala de carbon care depaseste 20%, iar reducerea acesteia va crea businessuri noi, dar mai ales mari castiguri in bani. In momentul de fata vorbim de o piata care se invarte in jurul a doua miliarde de dolari.
"Estimez ca aceasta piata va depasi 3 miliarde destul de repede; mi-e greu sa dau un termen pentru ca criza financiara face ca totul sa fie impredictibil, dar depasirea sumei de 3 miliarde in mai putin de doi ani este un trend absolut firesc pentru piata cladirilor verzi", incheie Makower.