Banner urias afisat de Greenpeace in Ungaria la rezervorul de noroi rosu de la Almásfüzitő

Douazeci de activisti Greenpeace din opt tari – Slovacia, Slovenia, Austria, Romania, Polonia, Olanda, Noua Zeelanda si Ungaria – au realizat banner urias, cu semnul „STOP”, inalt de 73 de metri si lung de 213 m, pe care l-au afisat in interiorul bazinului de stocare a noroiului rosu de la Almásfüzitő, din nordul Ungariei, in cadrul unei actiuni spectaculoase derulata joi, 29 septembrie.

Actiunea a fost pusa la cale cu cateva zile inainte de comemorarea dezastrului de la Kolontar, petrecut anul trecut. Greenpeace a incercat astfel sa atraga atentia asupra riscurilor legate de stocarea indoielnica din punct de vedere tehnologic si tehnic a deseurilor toxice in zona inundabila a Dunarii. Potrivit organizatiei internationale, aceasta activitate pericliteaza atat Dunarea, cat si calitatea apei la nivel local. De asemenea, Greenpeace a cerut Primului Ministru Viktor Orbán sa dispuna incetarea imediata a depozitarii periculoaselor deseuri toxice in zona amintita.

“Conform autorizatiilor, firma Tatai Környezetvédelmi Ltd. poate depozita in rezervorul nr.7 un total de 132.000 tone de deseuri toxice si 280.000 tone de deseuri nepericuloase. Ei au ales sa descarce material toxic nou peste cel existent deja, ceea ce noi consideram ca mareste riscul poluarii toxice.

Conform datelor disponibile la acest moment, atat calitatea materialului din care este construit digul ce imprejmuieste rezervorul, cat si stabilitatea acestuia, sunt indoielnice. Mai mult, declaratiile facute in presa de catre directorul pentru probleme de mediu al companiei mentioneaza ca rezervoarele nu au niciun fel de izolatie fata de sol si de panza freatica. Luand in considerare modelul local de precipitatii si faptul ca apa de ploaie se infiltreaza cu usurinta in sol, deducem ca mari cantitati de lichid toxic ajung in panza freatica si in apa Dunarii”, a declarat Coordonatorul de campanii Greenpeace Balázs Tömöri.

Greenpeace considera ca monitorizarea contaminarilor din zona nu este efectuata pe baza unor criterii corecte. Potrivit organizatiei de mediu, una dintre deficientele cele mai absurde este aceea ca sistemul de monitorizare nu prevede existenta a nici macar unui singur put pentru monitorizarea apei freatice pe latura cu care Rezervorul 7 se invecineaza cu Dunarea.

In cazul unui dezastru ecologic, costurile pentru repararea mediului, de sute de miliarde de forinti, vor trebui suportate din bani bublici, intrucat a devenit evident dupa accidentele de la Baia Mare si Kolontar ca firmele responsabile nu pot plati pentru compensarea pagubelor pe care le provoaca.
„In rezervoare sunt stocate cateva materiale periculoase, ce pot cauza probleme de sanatate. Masuratorile realizate de catre Inspectoratul de Mediu au scos la iveala faptul ca panza freatica din zona a fost contaminata cu arseniu, cauzator de cancer, si cu fluoruri. Ne temem ca poate fi vorba de mai multe substante toxice, care astfel ajung in panza freatica si in Dunare”, a adaugat Balázs Tömöri.

Greenpeace i-a cerut Primului Ministru Viktor Orbán sa actioneze fara intarziere pentru oprirea depozitarii de materiale periculoase in zona si sa dispuna, de urgenta, revizuirea autorizatiilor.

Foto: Greenpeace

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri