Braconierii sarbi si romani ucid Valea Nerei

Braconierii si taietorii de lemne ucid, metru cu metru, natura de pe valea Nerei, in zona de frontiera dintre Romania si Serbia.

Bandele de infractori sunt formate in egala masura din cetateni sarbi si romani, acestia actionand uneori in cooperare.

Un avertisment in acest sens a fost lansat de Grupul Ecologic de Colaborare Nera (Romania) impreuna cu Asociatia Aurora din Bela Crkva (Serbia).

La inceputul lunii septembrie, membrii Asociatiei Aurora au analizat situatia de pe teritoriul sarbesc, in zona localitatii Kusic.

Ulterior, pe teritoriul Romaniei, o echipa mixta, formata din patru voluntari sarbi si trei romani, a investigat actiunile ilegale de pe teritoriul judetului Caras-Severin.

In Romania, studiul a urmarit o monitorizare alternativa a starii factorilor de mediu si biodiversitatii pe cursul raului Nera in zona satelor Parneaura si Zlatita.

Voluntarii au identificat fenomenele de agresiune impotriva mediului generate, de regula, de activitati de defrisare a arborilor din lunca Nerei, atat pe terenuri private cat si pe cele administrate de primaria comunei Socol, din care fac parte cele doua sate.

Arborii din aceste zone sunt o componenta importanta a ecosistemului transfrontalier comun aferent raului Nera, care gazduieste habitatul a numeroase specii de pasari.

Pentru conservarea exemplarelor rare si a celor cu importanta stiintifica deosebita de pe raul Nera au fost constituite, in Romania, rezervatia naturala Balta Nera – Dunare in cadrul Parcului Natural Portile de Fier, iar pe teritoriul Serbiei zona umeda Labudovo Okno in cadrul rezervatiei naturale speciale Deliblatska Pescara.

Voluntarii au constatat ca pe teritoriul Romaniei, taierile de arbori au afectat o suprafata de circa 50 de hectare, in apropierea celor doua rezervatii naturale. Din acest motiv, defrisarile au un impact negativ asupra eforturilor de conservare a biodiversitatii, depuse de autoritatile romane si sarbe.

Activitatea de defrisare nu respecta reglementarile prevazute de regimul silvic, intrucat unele portiuni sunt complet defrisate iar multi copaci sunt taiati la un metru de la suprafata solului.
Aceasta situatie compromite si armonia peisajului natural, putand avea efecte negative asupra dezvoltarii turismului.

Infractori fara frontiere

Din informatiile transmise de voluntarii Asociatiei Aurora, multi locuitori din Kusic au declarat, pe timpul anchetei derulata de politia sarba, ca arborii (plop, arin, salcie) pe care ii transportau provin din Romania.

Presedintele GEC Nera, Cornel Sturza Popovici, a declarat pentru Green Report ca o asemenea posibilitate nu este exclusa, intrucat apa Nerei formeaza numeroase meandre la frontiera comuna, iar pe unele portiuni latimea raului nu depaseste 10-15 metri.

Totusi, voluntarii nu pot demonstra existenta unei mafii transnationale a lemnului. In opinia lor, in Romania este necesara o ancheta a autoritatilor, in primul rand a Garzii Nationale de Mediu, care ar putea constata incalcarea regimului silvic.

Voluntarii au constatat si elemente ce indica braconajul la fauna piscicola cu mijloace neconventionale. Pe raul Nera se intalnesc adesea cantitati mari de pesti morti la malul apei. Aceasta situatie se poate datora pescuitului cu mijloace electrice sau cu carbid, ambele fiind intezise de lege.

Interventia autoritatilor centrale ar fi absolut necesara, in conditiile in care actiunile autoritatilor locale sunt de regula foarte timide. "Sesizarile primite de la ONG-uri nu prea sunt luate in seama, iar o ancheta la nivel local nu se declanseaza pana nu vine un semnal de sus", afirma presedintele Grupului Ecologic Nera.

Din acest motiv, organizatia sa a trimis sesizari pana la nivelul Presedintiei Romaniei. 

Mihai Diac

Foto: Grupul Ecologic Nera

Citeste si:

Delta Dunarii – paradisul braconierilor

spot_img

Ultimele știri