Banii nu sunt totul

“Banii nu sunt totul. Mai importanta este consecventa”, au gandit cei de la Raiffeisen Bank cand si-au propus sa dezvolte in Capitala un proiect de bikesharing, care sa poata fi extins la nivel national. Despre transportul verde si promovarea sustenabilitatii in randul angajatilor a vorbit pentru „Green Report” directorul Departamentului de Relatii Publice al Raiffeisen Bank, Corina Vasile.

Text de Raluca Petrescu

Angajatii fac politica verde a bancii

In urma cu un an, trecatorii din zona Charles de Gaulle Plaza descoperau cu surprindere in fata cladirii moderne de birouri doua rastele pentru biciclete. Invitatia odata lansata, cu timpul, bicicletele corporatistilor amatori de miscare au inceput sa poposeasca in suporturile galbene. A fost primul pas al companiei Raiffeisen Bank pentru a-si incuraja angajatii, si pe bucuresteni in general, sa foloseasca bicicleta pentru a se deplasa prin oras.

Ideea a venit chiar de la angajati. „Absolut tot ce facem ca proiecte de mediu, si pe CSR in general, facem impreuna cu angajatii. Fie sunt implicati, fie e chiar initiativa lor. Ideea aceasta a venit de la cei care vor sa mearga la serviciu cu bicicleta si nu au locuri de parcare. La initiativa lor am pus rasteluri in fata cladirii centrale si a altora pe care le avem in Bucuresti”, spune Corina Vasile. Ea subliniaza ca suporturile pentru biciclete pot fi folosite de oricine, fie ca sunt clienti sau bucuresteni care au treaba in zona Charles de Gaulle si se deplaseaza pe doua roti.

„Utilizatorii nu sunt multi si nici nu am monitorizat cine sunt, dar exista 5-10 persoane care folosesc frecvent rastelurile. Unii dintre ei vin si in timpul saptamanii, altii si-au facut un obicei sa vina vinerea cu bicicleta”, mai spune reprezentanta Raiffeisen Bank.

„I velo”: o bicicleta pentru fiecare

Anul acesta, Raiffeisen Bank va lansa, in parteneriat cu asociatia Green Revolution, proiectul „I velo” – un sistem de bike sharing prin care orice bucurestean se poate plimba gratuit cu bicicleta in parcurile in care exista aceasta infrastructura. Initiativa are ca model sistemul „La pedale”, inceput anul trecut de Green Revolution impreuna cu Primaria Sectorului 1. Concret, Raiffeisen Bank va investi aproximativ 150.000 de euro pentru amenajarea a trei centre de bike sharing in trei parcuri mari din Capitala, in care bucurestenii se vor plimba gratuit cu bicicleta.

„Banii nu sunt asa de importanti, mai importanta este consecventa. Bicicletele vor fi o investitie initiala – cumpararea lor si amenajarea centrelor, ceea ce inseamna, printre altele, si niste locuri de munca. Incercam sa gasim si alti suporteri ai ideii si speram sa extindem acest proiect si in alte orase”, spune Corina Vasile. Ea spera ca initiativa ar putea constitui un exemplu pentru alte companii si o dovada a cererii de piste de biciclete pentru autoritati. Compania intentioneaza sa cumpere in prima faza circa 400-450 de biciclete, urmand ca numarul lor sa ajunga la 1.000.

Pe doua roti, la miting

In paralel cu proiectul „I velo”, cei de la Raiffeisen vor dezvolta si initiativa destinata angajatilor. Acestia vor avea la dispozitie nu numai rastelurile, ci si biciclete pentru timpul in care sunt la serviciu. Proiectul-pilot va fi implementat chiar la sediul din Piata Charles de Gaulle, cu 15 biciclete, si va fi ulterior extins. Bicicletele vor fi folosite de angajati pentru deplasarea la intalniri sau la masa si au fost gandite ca o alternativa la transportul cu masina pe distante mici.

„Bicicletele pot fi folosite in timpul cat stau la serviciu, dar ii incurajam sa aleaga un mijloc de relaxare in pauza pe care o au. Si locul ne ajuta – parcurile sunt aproape, avem si piste de biciclete in zona si speram sa fie un succes”, a marturisit directorul de comunicare al Raiffeisen Bank.

Schimbarea incepe din interior

Tot o initiativa interna, venita din partea angajatilor, dar care s-a potrivit cu planurile corporate ale companiei a fost colectarea selectiva a deseurilor. In toate cladirile administratiei centrale ale Raiffeisen Bank a fost implementat sistemul, iar angajatii stocheaza de la echipamente IT si electronice pana la becuri, in vederea reciclarii. „Hartia e o resursa pe care noi o folosim destul de intens si e primul lucru la care ne gandim cand vine vorba despre reducerea consumului de resurse si reciclare. Intr-un an si jumatate am reciclat peste 90 de tone de hartie. A fost initiativa unui departament, s-a mai alaturat o directie, apoi un etaj si acum facem in cat de multe locuri putem”, a explicat Corina Vasile. Ea a precizat ca procesul nu e tocmai simplu cand vine vorba despre o retea de 550 de agentii, dar lucrurile durabile se fac cu pasi mici.

Target: 550 de certificate energetice

Reteta aleasa de Raiffeisen Bank pentru politicile „verzi” este simpla, sintetizata la fel de simplu de reprezentanta companiei: preocuparile in zona protectiei mediului pornesc de la activitatea de zi cu zi. Dupa implementarea sistemului de colectare selectiva, pasul urmator este monitorizarea consumului de energie in toate cladirile Raiffeisen.

„Exista o lege in vigoare pentru cladirile de birouri, potrivit careia proprietarii trebuie sa aiba un certificat energetic. De aici pornim. Deocamdata avem promisiunea proprietarilor ca isi vor face auditul energetic. Tinta este, bineinteles, ca orice cladire in care functioneaza o agentie Raiffeisen Bank sa aiba certificat energetic”, promite Corina Vasile. Pana la obtinerea certificatelor pentru toate sediile bancii, compania se implica in directia imbunatatirii mediului de viata in zonele urbane.

„Pornim de la programe de ecologizare sau inverzire a unor zone urbane pana la promovarea deplasarilor cu vehicule nepoluante, cum ar fi bicicletele. Programele sunt intotdeauna cu participarea voluntarilor, angajatilor, impreuna cu alti membri ai colectivitatii. De regula e un promotor, un ONG local, care pune laolalta toate fortele si noi participam si cu voluntari si cu fonduri”, a mai spus reprezentanta Raiffeisen Bank.

spot_img

Ultimele știri