Băncile au acordat împrumuturi de 1,7 trilioane de dolari către 40 de companii din industria producătoare de plastic fără să impună nicio regulă privind acțiunile față de poluarea cu acest tip de material, care ajunge în râuri și oceane. Acest lucru trebuie să se schimbe, spun unele voci.
Având în vedere că băncile europene și americane resping din ce în ce mai mult cele mai poluante proiecte legate de combustibili fosili pentru a ajuta la încetinirea schimbărilor climatice, activiștii doresc ca acestea să adopte o abordare similară privind materialele plastice, condiționând împrumuturile de măsuri de stimulare a reciclării.
„De ce are acum nevoie sectorul financiar este ca cineva să facă un pas în față și să spună: «Ok, trebuie să aruncăm o privire asupra plasticului». Apoi ceilalți vor face la fel”, a declarat Robin Smale, director la firma de consultanță Vivid Economic, care a realizat această analiză.
Cei mai mari finanțatori, la nivel mondial, între ianuarie 2015 și septembrie 2019 au fost Bank of America Corp, Citigroup Inc și JPMorgan Chase & Co. Fiecare bancă a oferit împrumuturi între 144 și 172 de miliarde de dolari către producători de produse chimice, ambalaje și băuturi, arată Reuters, care citează analiza Vivid Economic.
Din Europa, cei mai mari finanțatori au fost Barclays și HSBC, cu împrumuturi de 118 și 96 de miliarde de dolari.
Raportul arată că niciuna dintre cele 20 de bănci globale care au furnizat cea mai mare parte a finanțării pentru industria ambalajelor din plastic nu a introdus niciun criteriu de diligență sau excludere.
Însă băncile ar putea contribui la lupta față de poluarea cu plastic dacă ar face împrumuturile dependente de proiecte de reutilizare și reciclare și prin presarea guvernelor pentru a sprijini astfel de măsuri, mai arată raportul.
Citește și:
Top 3 poluatori cu emisii CO2 din România în 2019 – analiză Bankwatch