In urma presiunilor create de catre activistii de mediu care cer modificarea radicala a regulilor de finantare, Banca Mondiala are in plan reducerea fondurilor destinate companiilor energetice care folosesc combusibili fosili.
Noile directive nu au ca scop oprirea fondurilor destinate marilor centrale care folosesc carbunii, ci propun o schimbare a vechilor reglementari. In trecut, Banca Mondiala a oferit un sprijin financiar considerabil companiilor din tarile in curs de dezvoltare care folosesc combustibili fosili, in ciuda numeroaselor proteste venite din partea activistilor de mediu, relateaza The Guardian.
Conform noilor reglementari, doar tarile foarte sarace vor putea primi imprumuturi sau granturi pentru construirea de noi centrale centrale energetice care folosesc carbunele, in conditiile in care acestea sunt necesare si nu exista alternative, precum energiile regenerabile.
Politicile de finantare actuale favorizeaza cosumatorii de combustibili fosili, de aceea banca de dezvoltare propune o noua strategie in domeniul energiei. Noile propuneri scot in evidenta potentialul energiei regenerabile, insa au fost intens criticate de catre activisti.
“Se pare ca Banca Mondiala in aparenta incearca sa-si “ecologizeze” actiunile, dar in realitate isi vede de afacerile murdare”, declara Alison Doig, consultant pe probleme de schimbare a climei al organizatiei Christian Aid. “In timp ce propune oprirea imprumuturilor pentru consumatorii de carbune din tarile cu venituri medii, banca isi va directiona investitiile catre tarile foarte sarace, condamnandu-le la un viitor incarcat de emisii poluante”, mai spune ea.
60% din energia electrica romaneasca este produsa din carbune
Aproximativ 60% din energia electrica romaneasca este produsa din carbune, iar reducerea acestui procent inseamna investitii imense in sectorul energetic, potrivit ministrului Mediului si Padurilor Laszlo Borbely.
”In momentul de fata producem 60% din energia electrica din carbune, iar ca sa modificam balanta costa foarte mult. (…) Acum este usor sa reducem emisiile pentru ca ne raportam la anul 1990, dar dupa 2012 se vor schimba datele problemei”, a declarat Laszlo Borbely
Borbely a avertizat recent ca Romania ar putea intra in situatie de infringement anul viitor, daca nu inchide sau nu modernizeaza marile centrale poluante ce functioneaza pe carbune.
Liviu Stoica
Cititi si: 60% din energia electrica din Romania este produsa din carbune