Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Energia din carbune nu se va reduce semnificativ pana in 2020, in pofida obligatiei Romaniei de a reduce emisiile

Cu toate ca energia produsa din carbune este cea mai poluanta, productia acesteia in Romania nu se va diminua semnificativ pana in 2020, potrivit ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

Declaratia a fost facuta in cadrul Consiliului Informal de Mediu al Uniunii Europene, in contextul discutiilor despre reducerea emisiilor de dioxid de carbon pana in 2050.

„Pentru atingerea obiectivelor propuse trebuie sa se aiba in vedere circumstantele nationale si presiunile ce pot sa apara asupra bugetului. In cazul Romaniei energia bazata pe consumul de carbune detine o pondere ridicata, iar aceasta pondere nu se va diminua semnificativ in orizontul anului 2020”, a subliniat Borbely.

Ministrul a avertizat recent ca Romania ar putea intra in situatie de infringement anul viitor, daca nu inchide sau nu modernizeaza marile centrale poluante ce functioneaza pe carbune.

In prezent, majoritatea centralelor romanesti necesita retehnologizari masive care sa reduca pierderile de energie si sa introduca cele mai noi tehnologii existente.

In Romania, productia de energie electrica se bazeaza in special pe carbune, insa pe fondul reducerii acestor resurse, precum si a politicii energetice europene, tara noastra va fi nevoita sa caute solutii pentru cresterea ponderii de energie verde.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Romania mai are rezerve de carbune pentru 30 de ani la gradul actual de exploatare si consum. 

Energia regenerabila ar putea fi exploatata la maximum in 2020

Studiile facute pentru estimarea resurselor de energie regenerabila existente arata ca Romania dispune de resurse relativ semnificative, insa din cauza limitarilor tehnologice, a eficientei economice, a variabilitatii resurselor si restrictiilor de mediu, potentialul exploatabil este mult mai mic.

Potrivit unui raport inaintat catre autoritatile UE, angajamentul facut de Romania – de a obtine 24% din consumul de energie din surse regenerabile de energie pana in anul 2020 – este la limita fezabila. Pentru atingerea acestui obiectiv insa, Romania va trebui sa valorifice circa doua treimi din potentialul teoretic total de resurse regenerabile de care dispune.

Acest lucru inseamna ca Romania nu va mai dispune de potential suplimentar de resurse regenerabile in cazul cresterii consumului energetic sau al schimbarii mixului energetic dupa 2020, se arata intr-un studiu comandat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si realizat de Grupul de Economie Aplicata „GEA”.

Ponderea energiei hidro si a celei nucleare va creste

Romania are in prezent o putere instalata de producere a energiei electrice de circa 20 GW in termocentrale pe baza de carbune, pacura si gaz, centrala nucleara Cernavoda si hidrocentrale mai mari de 10 MW.

Planurile de investitii ale companiilor publice si private implicate in producerea de energie sunt concentrate pe retehnologizarea termocentralelor pe carbune pentru controlul poluarii, sau inchiderea capacitatilor invechite de productie, insa pentru asta este nevoie de investitii uriase.

Pe de alta parte, autoritatile au in vedere construirea unei noi hidrocentrale pe Dunare si a inca doua unitati nucleare la Cernavoda, iar pe termen lung construirea unei a doua centrale nucleare.

Potrivit Autoritatetii Nationale pentru Reglementarea Energiei, structura energiei electrice livrate in retelele de transport si distributie din productie proprie de principalii producatori din Romania in anul 2008 arata ca cea mai mare pondere o are carbunele.

Astfel, energia produsa din carbune detinea aproape 40% din totalul celei consumate, fiind urmata de hidroenergie care, impreuna cu energia din surse regenerabile atingeau aproximativ 28% si de energia nucleara, cu 17%, in timp ce gazele naturale detineau o pondere de 14%.

Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri