ONG-ul Geeks For Democracy a lansat proiectul „Banca de haine” prin care primește donații de haine pe care le duce apoi persoanelor din medii defavorizate. Carusel, un alt ONG, care are ca scop îmbunătățirea vieții persoanelor care trăiesc pe stradă, a publicat un ghid al donatorului de haine.
Geeks For Democracy este un ONG format din programatori, comunicatori, designeri, project manageri, consultanți și avocați care fac proiecte digitale sau evenimente care să susțină și să crească reacția și implicarea societății civice în deciziile de interes comun.
Cei care vor să doneze haine, jucării sau alte produse pentru persoanele din medii defavorizate, în cadrul proiectului „Banca de haine”, trebuie să respecte câteva reguli și să completeze un formular.
Astfel, pe pachetele trimise, donatorii trebuie să scrie vârstele și mărimile celor cărora li se adresează donația, hainele trebuie să fie curate și în stare bună, iar jucăriile să fie întregi. În formular, pe lângă nume, prenume, număr de telefon și zona de ridicare a coletului, donatorul trebuie să treacă căror vârste li se adresează donațiile (fete, băieți, femei, bărbați) și măsurile.
Proiectul a fost lansat pe 31 mai, iar pe 1 iunie au fost duse primele 80 de pachete cu haine, jucării, rechizite, alimente și produse de igienă pentru copii din Slănic Prahova și alte pachete pentru șase familii din satul Vărbila.
Ghidul donatorului
Carusel este un ONG care își propune îmbunătățirea calității vieții persoanelor consumatoare de droguri și alcool, celor care practică sexul comercial sau care au parteneri sexuali multipli, persoanelor care trăiesc pe stradă sau care provin din medii dezavantajate socio-economic, și a tuturor celor care sunt la risc de îmbolnăvire, marginalizare și excluziune socială.
Organizația a realizat un ghid pentru cei care vor să doneze haine, încălțăminte și accesorii.
Potrivit ghidului, primul pas este pregătirea hainelor: verifică toate buzunarele, spală hainele, verifică gradul de uzură și starea fermoarelor și a nasturilor. Poți să donezi haine, încălțăminte de calitate, accesorii și chiar lenjerii de pat, însă hainele de ocazii nu sunt de folos oricui. Pune apoi donațiile în recipiente adecvate și caută o cauză pentru care să donezi.
Nu dona lenjerie intimă folosită, batiste, prosoape folosite, șosete, ciorapi, dresuri purtate, obiecte vestimentare cu mesaje tendențioase și rochii de ocazie sau încălțări cu toc.