Una dintre măsurile eficiente pentru a preveni risipa alimentară o reprezintă donarea produselor, iar de asta se ocupă ONG-ul Banca pentru Alimente. Din cauza pandemiei, în lunile martie și aprilie organizația a colectat cantități duble de alimente, care ar fi ajuns la gunoi, și le-a donat ONG-urilor care gestionează programe sociale.
Românii aruncă anual 2,55 milioane tone de mâncare, în condițiile în care aproximativ 4,5 milioane de cetățeni au dificultăți în procurarea alimentelor.
Pe 16 iulie au fost promulgate modificările legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare care prevăd facilități fiscale pentru operatorii economici care donează alimente aflate aproape de data expirării.
Potrivit legii, “operatorii economici care transferă alimente prin donare, potrivit prevederilor prezentei legi, beneficiază de facilităţile fiscale prevăzute la art. 25 alin. (4) lit.c) pct.4 – 6 şi la art. 270 alin. (8) lit.d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”. Până acum acestea erau supuse TVA.
Banca pentru Alimente, care funcționează în București, Cluj, Roman, Oradea și Brașov, recuperează astfel de produse de la procesatori, producători, din industria alimentară și le distribuie apoi ONG-urilor care gestionează programe sociale. Înființată în 2018, Banca pentru Alimente a colectat, în 2019, 824 de tone de produse.
https://www.facebook.com/Green.Report/videos/298384374845257/?v=298384374845257
„În 2020, din cauza pandemiei și a problemelor din Horeca, în martie, aprilie am colectat dublu față de o lună normală. Și deja după șase luni am depășit 600 de tone de produse colectate”, a spus Sescu în timpul conferinței „Restart în prevenția risipei alimentare”, organizată de Green Report.
Acesta a susținut că o astfel de bancă, în orice țară, este deținută de un ONG (care se susține din donații și sponsorizări), însă pe care unele guverne europene aleg să le ajute cu acoperirea a 50% din costuri.
ONG-ul Food Waste Combat din Cluj a realizat un ghid util pe care consumatorii îl pot folosi pentru a reduce risipa alimentară de acasă. Ghidul poate fi consultat aici.