În doar două luni, în Bacău au fost realizate 10 lucrări de artă murală, cu vopsea Airlite, care transformă substanțele poluante din aer în nitrați și nitriți inofensivi. Lucrările au capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de copaci maturi de 700 de metri pătrați. Astfel, orașul din Moldova a devenit cel care deține recordul privind numărul de picturi murale care purifică aerul, din Europa.
Airlite este o vopsea specială care transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi. Aceștia sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer.
Vopseaua reduce costurile și consumul de energie ale aparatelor de aer condiționat și reduce emisiile de CO2, care cauzează schimbările climatice. Lucrările au proprietatea de a îndepărta gramele de poluanți echivalentul a aproximativ 140 de automobile pe benzina euro 6.
De asemenea, vopseaua folosită este eficientă în prevenirea așezării murdăriei pe pereți. Aceasta combate murdăria în două moduri. Aerul descompune substanțele uleioase depuse pe suprafață, împiedicând lipirea prafului de perete. În combinație cu vopseaua, se creează un strat subțire de apă (datorită unei proprietăți numite hidrofilicitate), care împiedică așezarea prafului și a altor particule pe suprafață, determinându-le să se desprindă. Astfel, Airlite creează o peliculă de protecție invizibilă care împiedică murdăria și praful din aer să se așeze pe suprafețe.
Lucrările, care fac parte din proiectul ZidART, au fost realizate de artiști români printre care se numără: Obie Platon, Cristian Scutaru, Kaps Crew, Monk Ink, Andreea Toma, Le Comete, Cătălin Moraru, Florin Radu, şi Ronin.
Majoritatea mesajelor pe care le transmit lucrările sunt centrate pe transmiterea unui îndemn de solidaritate cu grupurile vulnerabile din România și aduc în viața culturală citadină problemele întâmpinate de persoanele cu dizabilități, adolescentele însărcinate și minoritățile etnice. O altă parte a lucrărilor abordează teme culturale sau de mediu.
De exemplu, pictura „Intuiția” este prima lucrare din lume dedicată nevăzătorilor, tradusă în limbajul Braille. Lucrarea reprezintă portretul unui nevăzător care își imaginează universul său în ciuda presiunii dizabilității sale, scopul fiind acela de a atrage atenția asupra problematicii incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități.
Pictura, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați, are capacitatea de a filtra aerul asemenea unei păduri de copaci de 250 de metri pătrați. La fiecare 12 ore îndepărtează 38,5 grame de poluanți, cantitate corespunzătoare a aproximativ 50 de automobile pe benzina euro 6.
Cele 10 lucrări, care ocupă peste 700 de metri pătrați, au fost realizate de Asociația „Ingenious Drama”, în cadrul proiectului ZidART, cu sprijinul Primăriei Municipului Bacău. Proiectul este finanțat prin programul StartONG, lansat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow.