Avem o Delta. Cum procedam? – astazi la Tulcea

Organizatia Salvati Dunarea si Delta – Academia Catavencu organizeaza astazi doua grupuri de lucru pe tema reconstructiei ecologice si a pescuitului industrial din Delta Dunarii, la Tulcea. Evenimentul are loc in cadrul proiectului de lobby de mediu "Avem o Delta. Cum procedam?".

Scopul intalnirii a fost cautarea de solutii pentru implementarea programului de reconstructie ecologica. Programul vizeaza recrearea habitatelor si zonelor de reproducere naturala, asigurarea resurselor genetice pentru refacerea ecosistemelor, dezvoltarea resurselor naturale si ecoturismul bine manageriat.

Reprezentantul CJ Tulcea, Vlad Neculai, a aratat ca trebuie facute intai studii privind potentialul piscicol si agricol pentru a vedea care sunt zonele eligibile pentru reconstructia ecologica. Pozitia CJ in problema reconstructiei ecologice este ca trebuie renaturate doar terenurile nerentabile.

Romulus Stiuca, directorul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare a Deltei Dunarii, a declarat ca "statul roman investeste in proiecte de fezabilitate care au aratat ca este posibila reconstructia ecologica. Certificatul de urbanism este primul document care iti arata ce acorduri iti trebuie pentru reconstructive. In cazul terenurilor concesionate iti trebuie acordul detinatorului terenului (administrator), acord care este foarte greu de obtinut".

„Problemele intampinate in cadrul programului de reconstructie sunt ca dupa efectuarea studiilor si obtinerea fondurilor trebuie sa obtinem acordul proprietarilor. Exista si calea radicala de preluare a acestor terenuri pentru ca zona este de interes national”, a aratat Grigore Baboianu, directorul executiv al ARBDD (Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii).

In aceeasi idee, Romulus Stiuca a explicat ca statul roman este stapan in Delta Dunarii si daca se doreste politic si administrativ reconstructia ecologica, zona trebuie administrata de stat. In acest sens, se impune ca statul sa despagubeasca proprietarii in vederea reconstructiei tuturor zonelor.

Concluzia grupului de lucru de la Tulcea a fost ca legislatia privind rezervatiile naturale trebuie modificata in asa fel incat sa fie aplicabila. Se impune si o colaborare mai buna intre partile implicate, CJ Tulcea, consiliile locale, concesionarii, ARBDD si ONG-uri.

Dezbateri pe aceleasi teme au avut loc si in luna august a acestui an, in urma carora Consiliul Judetean Tulcea a a aprobat renaturarea unei suprafete de 70 de mii de hectare, iar reprezentantii autoritatilor centrale si locale au propus solutii legislative pentru reducerea presiunii antropice exercitate de pescuitul comercial si braconaj.

Printre participanti se numara Attila Korodi, Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Paul Cononov, Guvernatorul Administratiei Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii", Chirica Lefter, prefectul Judetului Tulcea, Gheorghe Bunduc, presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Romulus Stiuca, Directorul Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii, reprezentanti ai institutiilor centrale si locale, ai comunitatii academice, ai ONG-urilor si ai societatii civile.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri