Autorităţile din Botswana au identificat cauza morţii celor 330 de elefanţi

Oficialii din Botswana au anunțat că decesele a sute de elefanți în ultimele luni, care au nedumerit și alarmat opinia publică, au fost cauzate de toxinele produse de cianobacteriile din apă.

Guvernul din Botswana, care găzduiește o treime din populația de elefanți din Africa, a declarat în iulie că a lansat o investigație asupra misterioaselor decese, colectând mostre din carcase și mobilizând personal și aeronave pentru a înțelege mai bine situația.

„Analizele speciale făcute pe mostre prelevate din carcasele animalelor moarte, din sângele acestora, dar şi din sol şi din bălţile rezultate după ploile sezoniere, au dus la identificarea şi diagnosticarea cianobacteriei”, a declarat Mamadi Reuben, principalul ofiţer veterinar din cadrul Departamentului pentru Viaţă Sălbatică şi Parcuri Naţionale din Botswana.

El a precizat că cianobacteriile care trăiesc în apele Deltei Okavango pot produce toxine mortale şi a explicat că elefanţii morţi aveau sistemul nervos afectat de aceste toxine.

Reubena a mai explicat că alte animale care s-au adăpat din aceeaşi sursă de apă ca elefanţii au scăpat probabil nevătămate. Pahidermele s-au îmbolnăvit pentru că şi-au scufundat trompele şi s-au adăpat de sub luciul apei, aceste bacterii trăind pe fundul bălţilor.

„Am descoperit şi că mortalitatea s-a oprit atunci când bălţile au început să sece, în jurul lunii iunie. Ştim că sezonul ploios se apropie şi lucrăm la câteva strategii pentru a ne asigura că nu vor muri mai mulţi elefanţi în regiunea respectivă”, a mai susţinut Reuben.

Botswana are cea mai mare populație de elefanți din lume, estimată la 130.000 de exemplare.

În țara vecină Zimbabwe, la începutul lunii septembrie au fost descoperite peste 20 de carcase de elefanți în apropierea celui mai mare parc de amuzament, iar autoritățile suspectează că aceștia au cedat unei infecții bacteriene.

Citește și:

„Extinction: The Facts”, un nou documentar al naturalistului David Attenborough

Am pierdut 68% din populațiile de vertebrate din fauna sălbatică în mai puțin de 50 de ani

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri