„Extinction: The Facts”, un nou documentar al naturalistului David Attenborough

BBC a lansat duminică seară un nou documentar realizat de David Attenborough. Naturalistul avertizează că omenirea riscă să fie din ce în ce mai afectată de pandemii devastatoare dacă nu protejează mai bine speciile aflate în pericol de dispariţie.

Foto: BBC

În noul său film, intitulat „Extinction: The Facts”, britanicul prezintă atât consecinţele devastatoare ale activităţilor umane asupra habitatului natural al anumitor specii, dar și trasează o legătură clară cu pandemiile, cum ar fi cea de Covid-19.

David Attenborough revine asupra presupusei origini a pandemiei de coronavirus nou. El se concentrează în special asupra pieţii din oraşul Wuhan (centrul Chinei) unde erau vândute animale vii destinate consumului uman care, potrivit oamenilor de ştiinţă, s-ar afla la originea epidemiei care a devastat anul acesta lumea.

În documentarul de o oră apar „scene oribile de distrugere” – așa cum a avertizat BBC -, cum ar fi animale care fug disperate din calea incendiilor, precum maimuţe ce sar într-un râu sau un exemplar de koala rănit, căutând în zadar adăpost.

„Ne confruntăm cu o criză, care are consecinţe pentru noi toţi”, avertizează realizatorul seriilor „The Blue Planet” şi „Planet Earth” la începutul noului său documentar.

Filmul pare să ilustreze perfect raportul ştiinţific publicat de WWF săptămâna aceasta, intitulat „Living Planet Index”, conform căruia dispariţia continuă a habitatelor naturale ale vieţuitoarelor sălbatice creşte riscul de pandemii viitoare deoarece favorizează contactul din ce în ce mai frecvent dintre oameni şi animale.

În acest studiu internaţional, experţii World Wide Fund for Nature (WWF) avertizează că omenirea a pierdut peste două treimi din populaţiile sale de animale sălbatice în mai puţin de 50 de ani, în principal din cauza activităţilor umane.

„În cursul vieţii am întâlnit unele dintre cele mai remarcabile specii de animale”, mărturiseşte naturalistul în vârstă de 94 de ani. „Abia acum îmi dau seama cât de norocos am fost – multe dintre aceste minuni par a fi destinate să dispară pentru totdeauna”, adaugă el.

În concluzia documentarului, David Attenborough estimează, însă, că „dacă luăm deciziile corecte în acest moment critic putem salva ecosistemele planetei noastre şi biodiversitatea sa extraordinară”.

„Depinde de fiecare dintre noi”, subliniază celebrul naturalist.

Documentarul poate fi urmărit aici.

Citește și: 
Am pierdut 68% din populațiile de vertebrate din fauna sălbatică în mai puțin de 50 de ani

spot_img

Ultimele știri