Australia testeaza tehnologia captarii CO2 in subteran

Australia a inceput miercuri sa pompeze in subteran 100.000 tone de dioxid de carbon, actiune care are ca scop testarea stocarii CO2-ului, masura despre care ecologistii spun ca este minora in lupta cu schimbarile climatice, informeaza Reuters.

CO2-ul este pompat intr-un put de gaze naturale, ideea fiind testarea schemei ca aceasta sa fie extinsa pentru captarea dioxidului de carbon de la centralele energetice pe baza de carbune, ale caror emisii sunt blamate pentru fenomenul incalzirii globale.

Grupul de cercetare, sustinut de catre guvern, a pompat CO2 compresat intr-un rezervor de gaze naturale gol, la doi km in pamant, in bazinul Otway, la vest de Melbourne.

"Ceea ce avem aici este probabil cel mai coprehensiv program de monitorizare pentru stocarea dioxidului de carbon din lume", a declarat Peter Cook, director executiv al Centrului pentru Cooperare in Cercetare, institutie sustinuta de guvern si industrie.

Proiectul este unul din multele astfel de proiecte din lume, dar este mult mai mic decat un proiect similar in Salah, Algeria, unde se poate stoca in jur de un milion de tone de CO2 in fiecare an in puturi de 1.800 de metri adancime.

Cook a spus ca spera ca testul Australiei pentru asa numita geostocare va duce la un mecanism comercial dezvoltat, care sa transporte gazul de la centralele electrice bazate pe carbune la alte bazine subterane de stocare, posibil si in larg.

"Proiectul are un rol foarte important pentru demonstrarea fezabilitatii de mediu si tehnologie a geocaptarii pentru Australia si pentru lume si pregatirea caii spre o aplicatie la nivel general", a spus Cook.

Senatorul australian Christine Milne a aratat ca proiectul in valoare de 36 milioane dolari nu a ajuns mai aproape de "Sfantul Graal", adica reducerea emisiilor de CO2 ale centralelor energetice.

"La ani buni dupa ce a fost propusa pentru prima data ca solutie pentru carbonul Australiei, inca nu se facuse niciun program pilot pentru tehnologia de captare", a aratat Milne.

Australia, care a ratificat anul trecut Protocolul de la Kyoto, este cel mai mare exportator de carbune si emitentul de top a gazelor cu efect de sera pe cap de locuitor.

Grupurile ecologiste au spus ca mare parte a tehnologiei din spatele geocaptarii si riscurile ei nu au fost testate inca, inclusiv posibilitatea scurgerii gazului, care ar putea cauza asfixie.

Cook a spus ca este increzator ca instalatia este sigura pentru ca CO2-ul este pompat intr-un strat unde se afla carbon in mod natural.

Milne spune, pe de alta parte, ca guvernele ar fi mai bine sa-si directioneze eforturile pentru tehnologiile dovedite ca fiind eco-friendly, ca energia solara si cea eoliana.

"Bineinteles ca trebuie sa ne indreptam direct catre tehnologiile pentru energie regenerabila care nu creaza poluare din start", a aratat senatorul.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri