Turistii care merg in Slovacia trebuie sa se pazeasca de ursii beti. Animalele mananca fructele care cad pe pamant si fermenteaza, iar de vreme ce continutul de alcool este mic, ursii pot manca mari cantitati devenind usor ametiti, informeaza expertul forestier slovac, Miroslav Saniga, citat de Earth Times. Ursii beti se apropie de oameni fara retineri si ii ataca daca se simt provocati, potrivit expertului Saniga.
Regiunea cea mai periculoasa din Slovacia sunt muntii Velka Fatra care includ un parc national in centrul natiunii est-europene, a spus Saniga. Populatia ursilor a crescut in multe tari din centrul si estul Europei. In Slovacia exista intre 700 si 900 de exemplare, aproximativ de doua ori mai multi decat in anii 1970.
Ursii prefera de regula habitatele unde nu traiesc oameni, insa daca gasesc hrana suficienta pot ignora prezenta acestora. Ursii intra deseori in conflict cu oamenii. Aceste incidente apar numai daca oamenii intra in arealul in care ursii cauta de mancare (miere, mure, merisoare, alune de padure, peste sau chiar animale domestice). Daca se obisnuiesc cu o sursa de hrana care poate fi obtinuta usor (precum oile, vacile) acestia pot provoca pierderi mari.