Astazi incepe saptamana mobilitatii eco

Ziua de astazi este marcata de doua evenimente dedicate protectiei mediului: Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon si prima zi din Saptamana Mobilitatii Europene (16- 22 septembrie).

Sute de orase europene vor participa, intre 16 si 22 septembrie, la Saptamana Mobilitatii Europene si isi vor invita cetatenii sa participe la un numar mare de activitati dedicate promovarii mobilitatii durabile.

Tema Saptamanii Mobilitatii de anul acesta este „Calatoreste mai inteligent, traieste mai bine” si reprezinta un semnal de alarma pentru toate autoritatile locale, pentru a revizui politicile de transport si calitatea vietii in mediul urban, si pentru a ajuta oamenii sa aleaga modalitati de calatorie mai inteligente si mai sanatoase.

Scopul campaniei, care se desfasoara in fiecare an intre 16 si 22 septembrie, este de a incuraja autoritatile locale europene sa introduca si sa promoveze masuri de transport sustenabile si sa-si invite cetatenii sa incerce alternative la folosirea masinii.

Saptamana culmineaza cu evenimentul „In oras fara masina!”(ITWMC), desemnat oficial ca avand loc pe 22 septembrie, cand orasele participante rezerva una sau mai multe zone numai pentru pietoni, ciclisti si transport urban pe parcursul intregii zile.

Saptamana Mobilitatii Europene a debutat in anul 2002, in scopul de a constientiza publicul european in privinta factorilor agresivi pentru mediu – primul dintre acestia fiind traficul urban.

Ziua stratului de ozon

Incepand cu 1995, in fiecare an pe data de 16 septembrie, se sarbatoreste Ziua Internationala pentru Protectia Stratului de Ozon, zi desemnata de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru a celebra semnarea Protocolului de la Montreal asupra substantelor care epuizeaza stratul de ozon.

Problema subtierii stratului de ozon a fost discutata prima data de Consiliul director al UNEP in 1976. O intalnire a expertilor stratului de ozon a avut loc in 1977, dupa ce UNEP si Organizatia Mondiala a Meteorologiei (OMM) au organizat Comitetul Coordonator al Stratului de ozon (CCSO) pentru a studia periodic starea stratului de ozon.

Sarbatorirea acestui eveniment de mediu in toata lumea, ofera oportunitatea concentrarii atentiei si actiunii la nivel global, regional si national asupra protejarii stratului de ozon.

Pe 16 septembrie 1987, un grup de douazeci si patru de tari adunate sub auspiciile Programului Natiunilor Unite Pentru Mediu au semnat Protocolul de la Montreal privind Substantele care Epuizeaza Stratul de Ozon.

Astazi, Protocolul de la Montreal a fost ratificat de 191 de tari, fiecare angajandu-se sa indeplineasca obligatii de reducere cu termene stricte pentru fiecare dintre cele aproape 100 de substante controlate de Protocol.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri