Asociația Peisagiștilor și Primăria Sector 1 cer să fie lăsate să gestioneze Parcul Cișmigiu, aflat într-o stare deplorabilă

Asociația Peisagiștilor din România – filiala București a trimis o scrisoare către Primăria Capitalei prin care îi cere să o lase să gestioneze Parcul Cișmigiu. Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, ar fi vrut și ea să ceară administrarea parcului, din cauza stării dezolante în care se află acesta.

Reprezentanții Asociației spun că îi pot mobiliza pe specialiștii care pot aduce parcul la viață și că pot atrage fondurile necesare pentru susținerea activităților peisagistice.

Foto din arhiva personală, iulie 2021: 

„Starea deplorabilă în care se află în prezent cea mai emblematică grădină istorică a României se datorează lipsei resurselor financiare aflate la dispoziția administrației publice locale, absenței expertizei necesare precum şi cadrului instituţional format din entităţi cu atribuţii incerte sau contradictorii. Astfel, propunerea noastră are în vedere generarea unui exemplu pentru gestionarea spațiilor verzi atât pentru Municipiul București cât și pentru alte localități din România și, totodată, dorește să ofere o șansă de supraviețuire amenajării istorice a Parcului Cișmigiu în condițiile unei utilizări adaptate zilelor noastre”, se arată în scrisoarea semnată de vicepreședintele Asociației Peisagistilor din România, Diana Culescu.

La începutul lunii august, Consiliul local al Sectorului 1 a discutat în ședință un proiect de hotărâre prin care cere Consiliului General al Primăriei București să cedeze primăriei conduse de Clotilde Armand cele mai mari parcuri din capitală – Herăstrău (actualul Parc Regele Mihai) și Cișmigiu. Propunerea venise de la Armand, însă primarul a intrat în conflict cu consilierii locali PSD și PNL care nu au fost de acord.

„Având în vedere starea deficitară în care se află aleile pietonale ce se pierd în buruieni și gropi, spațiile verzi, mobilierul urban și locurile de joacă și a grupurilor sanitare ce sunt închise cu lacăt din cadrul Parcului Regele Mihai I și a Parcului Istoric Cișmigiu, este necesară intervenția de urgență a autorității publice de la nivelul Sectorului 1 în vederea remedierii stării de fapt actuale cât și în vederea reamenajării și sistematizării acestora”, se arăta în motivarea hotărârii.

În urmă cu o săptămână, și primarul sectorului 2 Radu Mihaiu a cerut în administrare Lacul Național și Parcul Verdi, urmând a lua și alte parcuri. Mihaiu a spus că Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București (ALPAB) trebuie desființată pentru că nu își face treaba deloc. „Am cerut Lacul Național. Am cerut Parcul Verdi. Le luăm și pe celelalte. Iar de ALPAB nu mai e nevoie. Să se ducă și să ne lase”, a scris Mihaiu, într-o postare pe Facebook.

Citește și: Primăria Capitalei vrea să restaureze Parcul Cișmigiu. Opoziția acuză că parcul va fi distrus 

Unele ONG-uri solicită mutarea Festivalului de teatru „Bucureștiul lui Caragiale” din Cișmigiu 

spot_img

Ultimele știri