Asiguratorii plătesc 27 miliarde de dolari pentru pagubele dezastrelor naturale din 2015. Cât au primit asigurații din România

Cererile de despăgubire plătite de asiguratorii, la nivel mondial, pentru pagubele provocate de dezastrele naturale de anul trecut au depășit 27 miliarde de dolari, potrivit datelor prezentate de societatea germană de reasigurare Munich RE, informează Reuters. Daunele totale provocate de dezastrele naturale în 2015, inclusiv cele fără acoperire, au însumat 90 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din 2009.

Valoarea pagubelor provocate de inundațiile din Decembrie 2015, din Marea Britainie, depășește un miliard de euro.
Pagubele provocate de inundațiile din decembrie 2015, din Marea Britainie, depășesc un miliard de euro.

Munich Re a estimat că acoperirea pagubelor provocate de inundațiile din Marea Britanie și Scandinavia, cauzate de furtuna „Desmond” de la începutul lunii decembrie 2015, ar putea urca până la 700 de milioane de euro sau 764 milioane dolari, în timp ce costurile de acoperire pentru inundațiile cauzate de furtuna „Eva”, de la sfârșitul lunii decembrie 2015 din Marea Britanie, pot depăși un miliard de euro.

Referindu-se la inundațiile și cele două tornade care au lovit SUA, compania germană a precizat că estimările pagubelor pentru aceste evenimente nu sunt disponibile încă.

Valoare despăgubirilor în scădere, numărul decedaților în creștere

Potrivit datelor oferite de compania de reasigurare, valoarea daunelor asigurate din 2015 a fost mai mică de cât cea din 2014, când s-au plătit 31 miliarde de dolari, și de asemenea sub media ultimilor 10 ani care a fost de 56 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, numărul persoanelor decedate în urma clamităților naturale din 2015 s-a triplat față de cel înregistrat în 2014, ajungând de la 7.700 la 23.000, dar încă cu mult sub media ultimilor 10 ani care este de 68.000.

Nepal
8.850 de persoane și-au pierdut viața la cutremurul din Nepal.

De exemplu, cutremurul din Nepal, din aprilie, a fost unul dintre cele mai devastatoare, omorând 8.850 de persoane și distrugând mii de case, precum și numeroase situri de patrimoniu cultural. Pagube economice au totalizat 4,5 miliarde dolari, echivalentul a aproape un sfert din produsul intern brut al Nepalui. Dar numai 140 milioane de dolari au  fost asigurați.

De altfel, în perioada premergătoare summitului ONU privind schimbările climatice de la Paris de anul trecut, industria de asigurări a făcut lobby pentru adoptarea unor măsuri de stopare a schimbărilor climatice, invocând atât plățile în creștere de pe piețele țărilor bogate precum și lipsa de asigurare la prețuri accesibile în țările în curs de dezvoltare unde este cea mai mare nevoie.

PAID a plătit peste 2,8 milioane de lei în primele 11 luni ale anului trecut

În România, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), în primele 11 luni ale anului trecut au fost plătite despăgubiri de 2,853 milioane de lei. Numărul total de polițe aflate în vigoare era de 1,563 milioane.

François Coste, președintele PAID.
François Coste, președintele PAID.

Cele mai multe polițe aflate în vigoare se regăseau în București, 362.793, cu un grad de cuprindere în asigurare al locuințelor de 35,71%. Cele mai puține polițe aflate în vigoare sunt în județul Sălaj, 11.276, cu un grad de cuprindere de 11%.

Vâlcea și Vrancea sunt județele cu cele mai mari valori totale de daune plătite: 453.936 lei, respectiv 437.088 lei.

Gradul de acoperire în asigurare la nivel național este 17,69%, adică nici măcar un sfert din locuințele din România nu au o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale.

Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – PAD – acoperă daunele produse construcțiilor cu destinația de locuință de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale – inundații, cutremur, alunecări de teren, ca efect direct sau indirect al producerii acestora. În funcție de materialele din care este construită casa, prețul unei astfel de polițe este de 10 euro sau 20 de euro.

Citește și:

Ce dezastre îi înspăimântă pe români

Peste 16.000 de persoane și-au pierdut viața în dezastrele naturale din primele cinci luni ale anului

Bilanțul dezastrelor naturale în 2014: peste 7.000 de morți și 110 mld de dolari pagube

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri