Monumentele de arta din tarile tropicale sunt in pericol de a se degrada mult mai rapid din cauza incalzirii globale, potrivit expertilor ONU, informeaza Reuters.
"Schimbarile climatice reprezinta o amenintare pentru ca duc la cresterea numarului de ciuperci si de gandaci in multe regiuni”, a declarat Jose-Luis Ramirez, director al programului ONU pentru biotehnologie pe regiunile America Latina si Caraibe la o reuniune de protectia artelor care se desfasoara la Caracas pana pe 12 februarie.
Mare parte din patrimoniul cultural al lumii foloseste materiale perisabile ca panza, lemnul, hartia sau pielea, care expuse mult timp la umezeala si cladura atrag mucegaiul, microorganismele si insectele, ducand la degradarea si dezintegrarea accelerata a obiectelor. Multe muzee din tarile tropicale nu beneficiaza de aer conditionat, ceea ce reprezinta o amenintare pentru picturi si sculpturi, expuse umiditatii si temperaturilor ridicate.
"Cu actuala criza financiara si accelerarea efectelor schimbarilor climatice, se instituie o stare de urgenta in muzeele din mai multe tari tropicale”, a declarat Alvaro Gonzalez, director al Trustului de Conservare a Patrimoniului Cultural din Venezuela.
Expertii reuniti la Caracas vor discuta noi forme de protejare a artei, inclusiv cultivarea de microorganisme pentru a inlatura ciupercile.
"Metodele biologice sunt mai putin agresive decat cele chimice sau fizice”, a adaugat Ramirez.
In orasele Milano si Pisa din Italia, administratorii cladirilor folosesc microorganisme pentru a curata zidurile si pentru a curata frescile.