Arsenalul hi-tech al Gărzii de Mediu stă pe tușă, blocat de birocrație

Garda de Mediu are echipamente de peste 11 milioane euro, dar nu le poate folosi.

Garda Națională de Mediu dispune de un arsenal tehnologic modern în valoare de peste 11 milioane de euro, achiziționat prin fonduri europene. Printre echipamente se numără 16 drone inteligente, fiecare estimată la aproximativ 70.000 de euro, bodycam-uri, scanere mobile și sisteme cu raze X.

Cu toate acestea, aceste instrumente de supraveghere și control al mediului nu pot fi folosite în prezent pe teren din cauza unor blocaje legislative.

Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a anunțat recent că a fost transmisă spre avizare o Hotărâre de Guvern care ar permite utilizarea acestor echipamente în activitățile curente ale Gărzii:
„Sper ca ministerele să avizeze rapid și să avem acest HG adoptat până săptămâna viitoare”, a declarat Buzoianu, exprimând încrederea că bariera birocratică va fi depășită cât mai curând.

În opinia noastră, întrucât, dronele pot colecta informații ce țin de apărarea și securitatea națională, cel mai probabil proiectele de HG vor necesita avizul serviciilor secrete și al ministerelor de forță, sau chiar o analiză în CSAT, fapt care va prelungi perioada de avizare.

Ce echipamente are Garda Națională de Mediu

Dronele performante ale Gărzii de mediu sunt dotate cu camere de termoviziune, senzori pentru vedere nocturnă și tehnologie LIDAR. Ele pot fi trimise la distanțe de până la 3 kilometri pentru a documenta infracțiuni de mediu fără a fi necesară prezența fizică a comisarilor.

Garda Națională de Mediu are în dotare în prezent 62 de drone: 16 achiziționate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și alte 46 prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

La acestea se adaugă 700 de bodycam-uri, 7 sisteme portabile de scanare și un sistem mobil cu raze X, util pentru inspecția vehiculelor care transportă deșeuri.

Din păcate, toate aceste echipamente rămân momentan neutilizabile în lipsa unui cadru legal actualizat.

Deși România a reușit să investească în tehnologie de ultimă oră pentru protejarea mediului, lipsa unor reglementări clare împiedică valorificarea acestei investiții în misiuni concrete.

Adoptarea rapidă a Hotărârilor de Guvern propuse de Diana Buzoianu ar putea debloca întregul sistem de inspecție, aducând Garda de Mediu în era digitală a controlului de mediu.

Rămâne de văzut dacă autoritățile implicate vor acționa cu aceeași promptitudine cu care au fost accesate fondurile europene.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri