Ariile protejate din Romania vor avea constitutie

Ministrul Mediului va avea pe birou, pana la sfarsitul toamnei, "Constitutia ariilor protejate", pe care o pregateste Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-cultural (APCAPBC) in colaborare cu mai multe ONG-uri de mediu care se ocupa de rezervatiile si parcurile naturale.

Potrivit Asociatiei, in acest moment nu exista un document normativ care sa cuprinda reguli generale pentru administrarea ariilor protejate. Constitutia va cuprinde, pe de o parte, un ghid de comportament ecologic, denumit "decalog", care se va adresa marelui public, si, pe de alta parte, un set de informatii si recomandari pentru un management sanatos al acestor spatii.

Publicul va fi informat cu privire la problemele parcurilor naturale si la solutille pentru protejarea lor cu ocazia Festivalului de muzica Stuffstock care va avea loc in perioada 14-16 august. In acelasi timp, ONG-urile vor strange semnaturi de sustinere pentru textul "Constitutiei zonelor protejate".

"Legislatia este clar ameliorabila. Incercam sa folosim mintile mai multor ONG-uri care sa vina sa propuna solutii Ministerului Mediului cu scopul de a produce un mecanism de reglementare si sanctionare mai vizibil si mai eficient. Pentru ca o astfel de campanie sa aiba efect, cuvantul constitutie poate impune respect, pentru ca pentru romani mediul inseamna ’pe jos’, adica tot ce nu imi trebuie arunc pe jos", a declarat Mircea Toma, presedintele Asociatiei.

De asemenea, o pagina din ghidul Stuffstock va fi dedicata "Decalogului ariilor protejate", iar in Vama Veche si 2 Mai vor fi instalate panouri de informare.

Proiectul "Constitutiei ariilor protejate" a fost demarat cu sprijinul Petrom. "Avem cele mai frumoase parcuri nationale si ne batem joc de ele, in timp ce altii protejeaza putinul pe care il au. Este momentul sa renuntam la pledoarii si sa trecem la actiuni concrete de protejare a rezervatiilor si parcurilor nationale din Romania", a declarat Mona Nicolici, CSR communication manager Petrom.

Ministrul Mediului Attila Korodi si-a exprimat speranta ca prin implementarea proiectului ariile protejate sa fie ferite de vanatoare. "Cand am vazut aceasta initiativa am zis ca trebuie gasite idei care in Europa se aplica deja. Ariile protejate ar trebui considerate si un izvor pentru oamenii care locuiesc aici. Intrebarea mea este daca va fi capabila Romania pentru o coabitare a oamenilor cu aceste zone care sa aduca si venituri", a declarat Korodi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri