Ariile protejate de Kogayon

Prin campania „Stop Vanatorii in Parcuri Nationale”, Asociatia Kogayon i-a determinat pe deputati sa introduca in textul Legii vanatorii nr. 407/2006 amendamentele care prevad interdictia vanatorii in parcurile nationale din Romania. Pentru aceasta campanie, asociatia a primit trei premii in cadrul Galei Societatii Civile din 2009: Marele Premiul al Galei, premiul I la sectiunea Protectia Mediului si premiul I la sectiunea Buget/Eficienta.

Dragostea pentru munte, in special pentru masivul Buila-Vanturarita, l-a determinat pe Florin Stoican sa infiinteze acest ONG. Alaturi de el a adunat o echipa de 10 oameni care coordoneaza diverse activitati si 158 de voluntari, din care o parte sunt studenti ai unor facultati din domeniul stiintelor naturii din Bucuresti, iar o parte sunt localnici din zona Parcului National Buila-Vanturarita.

Cel mai mare proiect Infiintarea Parcului National Buila-Vanturarita a fost cea mai mare realizare a ONG-ului. „Ne implicam activ in administrarea parcului. Pana acum am implementat 12 proiecte, in valoare de peste 250.000 euro”, spune Florin Stoican.

Printre activitatile realizate de ONG se numara amenajarea infrastructurii turistice a parcului, programe de educatie ecologica prin organizarea unor tabere de vara si proiecte Junior Ranger, monitorizari, studii si cercetari, intarirea capacitatii institionale a administratiei parcului si instruirea personalului acesteia.

Planuri de viitor

Rezolvarea problemelor cu care se confrunta ariile protejate este principalul obiectiv al ONG-ului pentru anul 2010.

„Vom continua proiectele in Parcul National Kogayon, o asociatie mica din comuna Costesti, judetul Valcea, a demonstrat in 2008 ca o mana de oameni pot rasturna deciziile autoritatilor prin multa ambitie si determinare Buila-Vanturarita, unde suntem coadministrator, si in Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor Costesti, ai carui custozi suntem. Vrem sa dezvoltam durabil regiunea parcului national. De asemenea, ne vom implica intr-o companie nationala pentru rezolvarea gravelor probleme cu care se confrunta ariile naturale protejate din Romania”, precizeaza Florin Stoican.

Articolul apare in numarul de iunie al revistei Green Report, ce va fi in curand disponibil si online.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri