Arii protejate din Bistrita administrate de asociatii de proprietari de padure

Trei asociatii ale proprietarilor de padure din Bistrita-Nasaud si o institutie publica au obtinut dreptul a de primi in custodie arii protejate de interes national, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud semnand deja contractul cu Ministerul Mediului si Padurilor pentru administrarea unei pesteri, informeaza Mediafax.

Consilierul Crina Mihaela Nastase de la Compartimentul protectia naturii, protectie sol si subsol din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Bistrita-Nasaud a declarat, marti, ca este vorba despre Pestera Izvorul Tausoarelor, care a fost atribuita Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud intr-o prima etapa, in timp ce asociatiile proprietarilor de padure au fost acceptate ca administratori ai siturilor in cea de-a doua etapa de atribuire.

Potrivit sursei citate, Asociatia proprietarilor de padure din comuna Bistrita Bargaului a luat in custodie situl "Cusma", cea a proprietarilor de padure de pe Valea Ilvei situl "Larion", iar Asociatia proprietarilor de padure Dealul Negru situl "Poiana cu narcise de pe Sesul Vaii Budacului".

"Anuntul a fost facut public pe site-ul Ministerului Mediului, dar contractele nu au fost inca semnate, urmeaza sa se intample acest lucru in curand", a declarat Nastase.

Agentia de Protectie a Mediului Bistrita-Nasaud spera ca, in etapele urmatoare, sa fie date in custodie si siturile de interes comunitar "La Saratura" si "Somesul Mare Superior" care figureaza in lista Natura 2000, dar si ariile naturale protejate de interes national "Masivul de sare de la Saratel", "Vulcanii noroiosi", "La Gloduri", "Rapa cu papusi", "Zavoaiele Borcutului", "Poiana cu narcise de pe Sesul Mogosenilor", "Piatra Fantanele", "Padurea Posmus" si aria protejata "Lacul Zagra".

"Se pot atrage resurse importante din fonduri europene pentru aceste arii protejate. Din acest punct de vedere ar putea fi atractive si pentru autoritatile locale. Sunt eligibile insa si organizatiile nonguvernamentale care au logistica necesara, dar si ocoalele silvice. Exista si responsabilitati, evident, dar si beneficii", a spus Nastase.

Aproximativ 20% din suprafata judetului Bistrita-Nasaud este acoperita cu arii protejate de interes national sau comunitar.

spot_img

Ultimele știri