Areva va participa la constructia celei de-a doua centrale nucleare din Romania

Compania franceza Areva, cel mai mare constructor de centrale nucleare din lume, va participa la realizarea noii centrale nucleare pe care statul roman doreste sa o puna in functiune in jurul anului 2020, scrie revista de profil Power Engeneering International, citand experti in domeniu.

Potrivit publicatiei, noua centrala nucleara va avea o capacitate de 1.200 MW si va fi localizata in Transilvania, pe unul din raurile Somes, Olt sau Mures.

Desi actuala centrala nucleara de la Cernavoda utilizeaza tehnologia canadiana CANDU, noua capacitate va folosi un alt tip de echipamente, sustin jurnalistii de la Power Engeneering.

’Romania are nevoie de a doua centrala nucleara, intrucat consumul de energie este in crestere permanenta, iar resursele fosile vor fi inlocuite’, a declarat directorul stiintific al Areva, Philippe Garderet, care a adaugat ca Franta ar putea investi in Romania si in exploatarea de uraniu, mai scrie publicatia energetica.

Oficialul Areva a facut parte dintr-o delegatie de energeticieni din Franta, prezenta la Bucuresti in aceasta saptamana la conferinta ’De la descoperirea radioactivitatii la aplicatiile prezente si viitoare ale energiei nucleare’.

Contactat de Rompres, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a declarat ca aceste informatii ar putea fi incluse in parteneriatul strategic semnat de Romania si Franta, ale carui detalii economice nu le cunoaste, dar a admis ca Areva are o pozitie foarte buna in procesul de selectie a celor care vor realiza noua centrala, fiind singura companie din Europa care construieste in prezent reactoare nucleare.

’Totusi, participarea lor in acest proiect nu a fost stabilita. Un contract cu constructorul unei
centrale nucleare pe care vrem sa o finalizam in 2020 ar trebui semnat abia in 2012-2014, iar pana
atunci se pot schimba multe’, a spus Chirica.

Referitor la capacitatea pe care ar urma sa o aiba centrala, respectiv 1.200 MW, informatie aparuta in Power Engeneering, Chirica a aratat ca, probabil, aceasta este estimarea celor de la Areva pe baza tehnologiei cu care opereaza, dar ca autoritatile de la Bucuresti nu au luat nicio decizie in acest sens.

In toamna anului trecut, cu ocazia inaugurarii reactorului 2 de la Cernavoda, premierul Tariceanu anunta ca a solicitat Ministerului Economiei si Finantelor sa localizeze un amplasament optim pentru o noua centrala nucleara in Romania, a carei constructie ar urma sa inceapa dupa finalizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, adica dupa 2015.

Vechile analize din anii 1980 privind posibilitatile amplasarii de capacitati nucleare in Romania aratau drept fezabil, pe langa zona Cernavoda, bazinul raului Siret, care are cel mai mare debit din tara, dar si zona Fagarasului, pe Olt.

Reprezentantii MEF au aratat ca refacerea studiilor va incepe in aceasta vara.

De asemenea, recent, directorul de dezvoltare pentru Europa de Sud-Est a gigantului francez de utilitati Electricite de France, Serge Bouvier, anunta ca societatea pe care o reprezinta este interesata sa se implice in realizarea noii centrale nucleare din Romania, in functie de tehnologia pe care autoritatile romane o vor alege.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri