Ansamblu rezidential sustenabil, la Corbeanca

Imaginati-va o casa care se asambleaza precum o constructie Lego si este gata in zece saptamani, cu tot cu finisaje. Apoi, imaginati-va ca peretii sai au fost fabricati cu un impact minim asupra mediului, pastreaza racoarea in timpul verii si caldura in lunile de iarna si va reduc considerabil facturile la utilitati.

Pare o solutie a viitorului, dar este deja o realitate in Corbeanca. Un dezvoltator eleno-britanic a ridicat primul ansamblu rezidential sustenabil de langa Capitala – Apollonia Gardens, ale carui constructii sunt realizate din panouri cu calitati izolatoare, ecologice si fabricate local.

Consum de resurse cat mai mic

Dezvoltatorul Apollonia Gardens a inceput deja constructia unui ansamblu rezidential sustenabil, bazat pe panourile SIP. In prima faza vor fi livrate 16 locuinte, cuprinse in duplexuri sau cladiri care pot gazdui trei sau patru familii. Ideea de a renunta la locuintele individuale are la baza tot sustenabilitatea si dorinta de a reduce cat mai mult consumul de resurse, sustin reprezentantii Green Panel, producatorul panourilor SIP.

Locuintele vor fi finalizate luna viitoare, iar pana acum au fost vandute sase dintre ele. In cea de-a doua faza, dezvoltatorii planuiesc sa mai ridice inca 26 de locuinte, insa vor plusa la capitolul eco. Acestea vor avea sisteme de iluminat si de apa controlate cu senzori, pentru a reduce consumul. In functie de raspunsul pietei, dezvoltatorii iau in calcul si dotarea locuintelor cu pompe de caldura si panouri solare, care vor aduce constructiile aproape de autonomie energetica.

Chiar daca proiectul cuprinde 115 locuinte, dezvoltatorii raman rezervati si spun ca finalizarea lor va depinde de succesul primelor etape.

Proiect pilot pentru testarea pietei

Pretul unei locuinte in ansamblul rezidential este intre 750 si 980 de euro pe metru patrat, suma incluzand terenul aferent si finisajele. “Competitiv”, spune directorul firmei, insa asta nu este o garantie ca se vor vinde.

“Preturile de acum sunt competitive. In Cipru am livrat un complex rezidential SIP la un pret cu 30% mai mare decat al locuintelor din materiale traditionale. Situatia e aceeasi in Marea Britanie, unde casele SIP sunt cele mai scumpe”, a spus Vangelis Kartsakas.

El a adaugat ca acesta este primul proiect al firmei in Romania si ca inca exista semne de intrebare privind modul in care publicul va primi cladirile “inteligente”.

Facturi lunare scazute cu 80 de euro

Pe piata romaneasca a constructiilor au inceput sa isi faca loc materiale ecologice si solutii sustenabile care, in Occident, fac de zeci de ani concurenta materialelor conventionale. Este cazul sistemului SIP (Structural Insulated Panels), dezvoltat de firma Green Panel.

Panourile sunt facute din spuma poliuretanica rigida, cuprinsa intre doua placi din fibre lemnoase orientate (OSB3) sau magnezit (pentru interior). Aceasta combinatie asigura multiple beneficii. In primul rand, eficienta energetica este foarte crescuta, ceea ce duce la scaderea facturilor lunare la incalzire cu 80 de euro, in medie, pentru o casa de 90 de metri patrati.

Rezistenta la caldura, zgomot si cutremure

“Placa de magnezit are proprietati ignifuge si iti permite sa aplici orice finisaje direct, fara alte straturi si se folosesc peste panourile SIP sau in producerea panourilor de compartimentare. In plus, nu mai este nevoie de izolare termica. La o temperatura de 40 de grade Celsius afara si de 19 grade in casa, temperatura creste la 20 de grade abia dupa cinci ore, deci o variatie de numai un grad Celsius se produce mult mai greu”, explica Alina Oprea, sales manager Green Panel.

Izolarea oferita de panouri este atat termica, pastrand un confort termic crescut si o calitate superioara a aerului, cat si fonica. De asemenea, panourile au o rezistenta foarte ridicata la cutremure si alte socuri externe.

“In studiile de specialitate se arata ca, dupa calamitatile care au avut loc in Japonia si dupa uraganul Katrina, cladirile din SIP au ramas in picioare. Sunt constructii usoare si elastice”, explica Alina Oprea.

Reciclare de pana la 65%

Panourile SIP sunt produse la Clinceni, printr-un sistem care reduce la minimum deseurile din productie. Deoarece cunosc dimensiunile exacte ale constructiei, muncitorii produc panourile la dimensiuni standard si apoi le taie la milimetru, pentru a se putea asambla perfect. Astfel, in urma procesului de productie se genereaza foarte putine deseuri.

De asemenea, emisiile rezultate si resursele utilizate pentru fabricarea panourilor sunt mai mici decat in cazul betonului si cimentului, cunoscute pentru poluarea pe care o produc. La finalul ciclului de viata, panourile SIP pot fi reciclate in proportie de 65%, in timp ce betonul poate fi recuperat doar in proportie de 25% si structurile de otel – 35%.

“Energia incorporata a acestui sistem este de 800 de ori mai redusa decat a unui sistem conventional, in care se consuma foarte, foarte multa energie pe transport, pe fabricarea cimentului etc. Principalul interes este sa folosim materiale care sa nu necesite foarte multe resurse, dar care sa ofere o scadere a facturilor intr-un mod sigur pentru mediu. Energia incorporata, un termen care nu e foarte folosit in piata, reprezinta energia care a fost consumata pana la finalizarea cladirii si energia care va fi consumata pentru a o pastra in aceeasi stare, din punct de vedere structural, nu legat de cheltuielile de intretinere”, explica Vangelis Kartsakas, directorul Green Panel.

250 euro/mp pentru o locuinta “la rosu”

Constructiile viitorului pentru Romania nu mai sunt o noutate pe pietele occidentale. In SUA si in Canada, circa 80% dintre locuinte sunt construite cu panouri SIP. Si in tari europene, precum Cipru si in Grecia, Green Panel a realizat aproape 800 de proiecte in ultimii 13 ani.

O importanta diferenta intre Romania si SUA este insa pretul. Daca americanii platesc pentru acest material de constructii cu 30% mai mult decat pentru cel conventional, din ratiuni de marketing in Romania este cu 30% mai redus.

Pe termen lung, acest lucru va fi un castig, deoarece valoarea cladirilor va creste atunci cand preturile se vor alinia si pe piata romaneasca, mai spune Vangelis Kartsakas.

Panourile produse de Green Panel sunt utilizate atat pentru locuinte in regie proprie, cat si pentru ansambluri rezidentiale. Oricine doreste sa isi construiasca o casa din panouri SIP trebuie sa investeasca circa 250 euro/mp pentru o locuinta “la rosu” si intre 380-500 euro/mp pentru o locuinta cu finisaje, in functie de design.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Ultimele știri