Clientii petshopurilor devin de multe ori proprietarii unor animale bolnave, din cauza lipsei medicatiei corespunzatoare si din cauza conditiilor precare in care sunt tinute in magazine. Proprietarii de petshopuri evita orice discutie, medicii veterinari i acuza pe furnizori, aparatorii animalelor spun ca niciunii nu respecta legea. Un cerc vicios.
Petshopurile incalca legea
Doi-trei catei zgribuliti pe cateva ziare umede, intre multe alte custi, cu papagali, hamsteri ori serpi, aglomerate pe o suprafata prost incalzita, de cativa metri patrati: cam asa arata un petshop obisnuit din Bucuresti. Animalele neingrijite, personal nespecializat si un control medical superficial. Animalele sunt expuse in geam, mai ales cainii, pentru ca astfel trecatorii se opresc sigur.
Proprietarii de petshopuri nu respecta legislatia in vigoare privind protectia animalelor, ne declara Veronica Tulpan, coordonator in cadrul Fundatiei Vier Pfoten. Aceasta prevede ca animalele sa fie insotite de acte clare privind rasa, dieta si ingrijirea atunci cand sunt comercializate. „Din cunostintele mele aceste norme nu sunt respectate pentru ca nu sunt cunos cute“, adauga Tulpan.
Prima vina e a furnizorilor
Totul pleaca de la dealerii si crescatorii de animale care furnizeaza petshopurilor animale bolnave, ne explica Liviu Harbuz, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari din Romania. „Dealerii si crescatorii nu sunt supusi niciunui control, punand de multe ori petshop-urile in situatii foarte proaste fata de clienti“, adauga acesta.
„Recomand tuturor iubitorilor de animale sa mearga cu un medic cand cumpara un animal de la petshop si sa consulte foarte bine carnetul de sanatate al animalului“, sfatuieste medicul veterinar Mirela Leca, care primeste lunar cazuri de animale bolnave luate din petshopuri. Daca furnizorii sunt cauza principala a imbolnavirii animalelor, proprietarii petshopuril or au partea lor de vina pentru ca nu respecta nor me le de protectie.
Andrei Gheorghe: „E un santaj emotional“
„Locurile si felul in care sunt tratate animalele sunt aproape Auschwitz“, spune Andrei Gheorghe revoltat. Potrivit lui Gheorghe, expunerea animalelor la vitrina este un santaj emotional caruia nici el nu i-a rezistat. „Am trecut pe acolo si l-am vazut pe amaratul asta si nu am avut ce sa fac“, povesteste An drei Gheorghe despre momentul cand l-a cumparat pe Jak. Jak a fost cumparat cu 17 milioane si cu o malformatie congenitala.
Desi medicii veterinari din Romania nu i-au dat lui Jak mai mult de 4-5 ani de viata chinuita, un specialist din Italia l-a pus pe picioare cu o medicatie elementara. Andrei Gheorghe acuza faptul ca animalele sunt vandute fara pedigree, la preturi nejustificate. „Vanzatorul nu-si face sub nicio forma treaba. Iti da pur si simplu ceva in mana si gata, la revedere“, a mai spus Gheorghe.