Amprenta de carbon pe care o are industria IT va crește simțitor până în 2020

Când ne gândim la încălzirea globală, sursele de emisii de carbon care ne vin în minte sunt industriile grele precum cele de petrol, minereuri și de transporturi sau poate cele opt milioane de tone de plastic care ajung anual în oceane. Nici prin cap nu ne trece că și industria IT contribuie la acest aspect. Concluzia unui studiu este că amprenta de carbon a acesteia va crește simțitor până în 2020.

Amprenta de carbon pe care o are industria IT va crește simțitor până în 2020

Un studiu realizat de Școlile de Inginerie și de Tehnologie de la Universitatea McMaster din Canada atrage atenția că telefoanele de pe care citim acest text, mailurile pe care le trimitem în interes de serviciu, dar mai ales dorința de a fi mereu în trend cu tehnologia, toate ne fac să fim părtași la ridicarea temperaturilor la nivel global.

Studiul a luat în calcul contribuția domeniului IT, incluzând dispozitive precum computere, laptopuri, monitoare, smartphone-uri și tablete, dar și infrastructura precum centre de date și rețele de comunicații. Concluzia a fost că impactul mic, de 1%, pe care îl avea acest domeniu  asupra mediului, în 2007, va ajunge la 3.5% în 2020 și la 14% în 2040. Acest ultim procent reprezintă mai mult de jumătate din contribuția relativă a întregului sector de transporturi la nivel mondial.

Impactul telefoanelor

Impactul cel mai mare îl va avea sectorul telefoanelor mobile. Emisiile relative vor crește de la 4% în 2010, la 11% în 2020, surclasând contribuția pe care o va avea fiecare dintre segmentele computere, laptopuri și monitoare.

Amprenta de carbon nu va fi mare din cauza utilizării telefoanelor, ci a producției. Pe lângă energia necesară confecționării unui smartphone se adaugă și energia folosită pentru minerit, în căutarea aurului și a așa numitor elemente rare, cum ar fi ytriu, lantan, terbiu, neodim, gadoliniu și praseodim. Acestea provin cu precădere din China, iar Beijingul produce cele mai multe dintre elementele disponibile în prezent pe piață.

O altă cauză a creșterii amprentei de carbon o reprezintă strategiile de marketing ale companiilor care își încurajează clienții să își cumpere un smartphone nou la fiecare cinci ani. În plus, la consumatori mai apare și dorința de a rămâne în trend cu cele mai noi apariții în domeniu.

Green Report Shop Produse ECO

Fiecare text, download și email folosește energia serverului

Din punctul de vedere al infrastructurii, studiul prezice că amprenta de carbon a centrelor de date și a rețelelor de comunicații va crește de la 215 megatone de dioxid de carbon pe an în 2007, la 764 până în 2020 (centrele de date având o contribuție la aceste cifre de două treimi).

Pentru a face o comparație, Canada a avut amprenta totală de carbon în 2016 de 730 de megatone de dioxid de carbon. Pentru fiecare SMS, fotografie trimisă, email sau discuție pe chat, un server care funcționează 24/7 consumă energie și face lucrurile să se întâmple.

Soluții. Cum reducem e-waste

E-waste este prescurtarea de la electronic waste, care înseamnă aparate electrice și electronice aruncate. Din acestea fac parte telefoane mobile, televizoare, computere, laptopuri, CD-uri, DVD-uri, USB-uri, console, jocuri video etc.

  • Respectă indicațiile din cartea de instrucțiuni a dispozitivului electronic pentru a-i prelungi viața.
  • Du electronicele stricate la un atelier de reparații de încredere, decât să le arunci.
  • Profită de programele magazinelor în care dai la schimb un produs vechi pentru o reducere la unul nou.
  • Donează electronicele de care nu mai ai nevoie.
  • Reciclează dispozitivele electronice prin ONG-uri care își dedică activitatea reducerii e-waste. În România, poți preda electronicele și electrocasnicele către Ateliere fără Frontiere și RoRec.
spot_img

Ultimele știri