Americanii, încurajați să reducă consumul de carne cu o pătrime

Pentru că americanii consumă 97,5 kilograme de carne pe an, de persoană, (față de 68, europenii), un studiu îi provoacă pe aceștia să renunțe la o pătrime din această cantitate. Dacă toată lumea din SUA ar face această schimbare, țara ar elimina cu 82 de milioane de tone de gaze cu efect de seră mai puține.

Întrebarea de la care a pornit studiul realizat de Universitatea Harvard a fost „Ce s-ar întâmpla dacă toată lumea din Statele Unite ar mânca mai puțină carne?”. Doar mai puțină, nu să adopte un stil de viață vegetarian. Apoi, următoarea întrebare a fost dacă este un plan realist.

„Există un precedent istoric”, a spus Richard Waite, asociat în programele de alimentație de la World Resources Institute, potrivit The New York Times.

În medie, americanii mănâncă cu o treime mai puțină carne de vită față de anii 1970, a explicat el.

Potrivit studiului, publicat luna aceasta în revista Scientific Reports, dacă toată lumea din țară ar reduce consumul de carne de vită, porc și pui cu o pătrime și le-ar înlocui cu proteine din plante, America ar avea cu 82 de milioane de tone de gaze cu efect de seră mai puține. Ceea ce ar însemna o reducere cu puțin peste 1%.

Dacă, însă, toată lumea din țară ar renunța complet la carne și ar înlocui-o cu proteine din plante, cu aceeași valoare nutritivă, emisiile ar fi cu 330 de milioane de tone mai puține. În acest caz, reducerea ar fi de 5%.

Potrivit datelor din 2016, de la Organizația pentru Alimentație și Agricultură, un american consumă 97,5 kilograme de carne de vită, pui, porc și miel, pe an (locuitorii din America de Nord mănâncă de șase ori mai multă carne roșie decât cantitatea recomandată).

În Australia, consumul este ușor mai scăzut, iar în Canada și în Uniunea Europeană un om consumă, în medie, 68 de kilograme de carne pe an.

Însă reducerea cantității de carne consumată nu va avea ca efect doar scăderea gazelor cu efect de seră, ci va elibera și terenuri agricole care vor putea fi folosite diferit. Conform calculului în care americanii ar renunța la o pătrime din carne, nouă hectare ar fi eliberate și ar putea fi folosite pentru creșterea lintei, de exemplu, care este bogată în proteine, sau ar putea fi plantată o pădure, care absoarbe dioxidul de carbon.  

„Ambele variante ar fi la fel de importante, din moment ce încercăm să hrănim o populație în continuă creștere și să scădem efectele schimbărilor climatice”, scriau oamenii de știință într-un raport recent al Națiunilor Unite.

La începutul anului, un studiu realizat de o facultate din cadrul universităţii britanice Oxford, a arătat că eforturile de a înlocui carnea – și în special carnea de vită – ar putea aduce beneficii uriașe sănătății umane și mediului. Studiul a demonstrat că 2,4% din totalul morţilor cauzate pe plan mondial de alimentaţie ar putea fi evitate prin reducerea consumului de carne, în special a celei de vită. În ţările bogate, unde consumul de carne de vită este ridicat, procentul vieţilor salvate ar putea fi chiar de 5%.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri