AMEREB: Panourile solare ar reduce pierderile RADET cu 80%

Montarea de panouri solare pe terasele blocurilor din Bucuresti ar putea reduce pierderile RADET cu circa 80% si ar ajuta la diminuarea considerabila a tarifului gigacaloriei, a declarat joi, pentru Agerpres, directorul general al Agentiei Municipale pentru Eficientizare si Reglementare a Energiei in Bucuresti, Tudor Popescu.

El a explicat ca varianta de incalzire cu panouri solare are nenumarate alte avantaje pentru cetateni pe langa diminuarile de costuri. "Aceasta solutie permite ca apa calda sa ajunga mai repede la consumatori, in numai doua secunde de la deschiderea robinetului, eliminandu-se activitatea de preparare a apei calde la punctele termice. Astfel se reduc pierderile RADET, care in prezent se ridica la un milion de gigacalorii pe an, adica 21% din intregul transport de caldura din Bucuresti.

In plus, aceste panouri se pot realiza cu fonduri europene, fara implicarea bugetului local" – a precizat Popescu. El a subliniat ca aceste instalatii solare se pot face integral in Romania, contribuind la relansarea economica. Seful AMEREB a aratat ca daca se vor folosi aceste panouri solare se va putea renunta si la cele doua tevi ale c care transporta apa calda menajera de la punctele termice pana la consumatori, prepararea apei calde fiind posibila la baza blocului, din energia adusa de panourile solare.

"RADET are in prezent patru tevi, dintre care doua sunt pentru apa folosita la incalzire, la calorifere – vorbim de agentul termic – si alte doua care aduc apa menajera folosita de populatie la spalat. Acestea doua din urma sunt mentinute permanent la temperatura de 60 grade, inutil, generand majoritatea pierderilor de care v-am vorbit" – a mai spus Popescu.

El a adaugat insa ca pentru montarea panourilor solare trebuie ca Ordonanta 18/2009 privind anveloparea blocurilor sa fie completata cu prevederi referitoare la actiunea de montare a panourilor, intrucat instalarea acestora va deteriora hidroizolatia terasei si fatadele blocurilor pe unde ar cobori conductele de la panouri la acumulatoarele de caldura ce se monteaza la baza blocurilor. Potrivit lui Popescu, acumulatorul se va lega suplimentar la reteaua RADET pentru a da diferenta de caldura, in caz de nevoie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri