Amendamente din noul Cod Silvic au fost votate de comisiile din Senat

Amendamentele asumate de Ministerul Mediului, apelor și pădurilor, la Codul Silvic au fost votate de Comisiile de specialitate din Senat, anunță ministrul Mediului, Mircea Fechet. În Parlament, Ministerul Mediului a introdus 3 amendamente adoptate de senatori, amendamente considerate de Mircea Fechet extrem de importante: confiscarea mașinilor, liber la plimbarea prin pădure și reglementarea conflictului de interese în sectorul silvic.

”Sunt bucuros că astăzi marcăm un moment important în vederea adoptării noului Cod Silvic. Este o victorie semnificativă pentru noi, deoarece toate măsurile relevante pe care le-am propus au fost agreate de colegii senatori: confiscarea mijloacelor de transport folosite în comiterea de ilegalități, accesul liber și necondiționat în pădurile din Romania și reglementarea conflictului de interese în sectorul silvic”, spune ministrul Mircea Fechet.

Pe lângă cele menționate, noul Cod silvic aduce multe noutăți. Acesta actualizează situația pădurilor din România cu legislația europeană, cu strategia națională pentru păduri 2030, cu strategia europeană pentru păduri și asigură cadrul legal pentru o mai bună digitalizare a transportului de masă lemnoasă, pentru a armoniza modul în care exploatăm pădurea și trecem de la modul convențional, la rolul de mediu al pădurii și la rolul social al pădurii.

”Apreciez munca depusă de colegii senatori și de toți ceilalți factori implicați în dezbaterile din ultimele trei săptămâni. Am primit multe amendamente utile, care au fost agreate fără a ține cont de culoarea politică a inițiatorilor, ci de plusvaloarea pe care amendamentele respective le-au adus proiectului de lege. Mă aștept să avem aceeași abordare constructivă și în cazul raportului final, dar și la votul din Plenul Senatului, care sper să se întâmple cât mai repede. Mulțumesc și tuturor celor care au contribuit la scrierea documentului: cadre universitare de la Universitatea Transilvania Brasov, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și specialiști de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură Marin Drăcea” (INCDS)”, adaugă ministrul Mediului.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri