Amenajarea plajelor starneste ingrijorarea ONG-urilor

Asociatia Salvati Dunarea si Delta isi exprima ingrijorarea cu privire la impactul major pe care-l pot produce eventuale proiecte turistice sau imobiliare asupra biodiversitatii plajelor litorale de pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, daca acestea ar trece in administrarea primariilor locale, se arata intr-un comunicat.
Organizatia solicita Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Consiliului Judetean Tulcea si Prefecturii Tulcea ca plajele de pe teritoriul rezervatiei sa ramana domeniu public de interes national in administrarea ARBDD, al carui unic scop sa fie grija pentru conservarea habitatelor si speciilor existente, conform legislatiei in vigoare.

"Intr-o zona declarata patrimoniu de interes international de catre UNESCO, in zona cu cea mai mare biodiversitate din Europa, interesul tuturor, dar mai ales al autoritatilor publice, ar trebui sa fie acela de a pastra acest spatiu cat mai putin mutilat de prezenta activitatilor industriale, asa cum pot fi proiectele turistice si imobiliare de anvergura. In aceeasi masura consideram ca ARBDD are obligatia de a respecta prevederile legale referitoare la vanatoare si sa nu permita aceasta activitate pe teritoriul rezervatiei", sustine Costel Popa, director al Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

La sfarsitul lunii iulie, reprezentanti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si Prefecturii si Consiliului Judetean Tulcea au discutat despre oportunitatea trecerii plajelor de sub jurisdictia ARBDD in administrarea primariilor locale.

Potrivit sursei citate, in prezent, plajele de pe teritoriul rezervatiei se afla in administrarea ARBDD, care asigura salubrizarea lor. "In acest sens, Guvernul va aloca o suma importanta de bani pentru organizarea unei licitatii si angajarea unei firme de salubritate care sa asigure acest serviciu pe plaje. Daca plajele ar trece in administrarea primariilor locale, isi vor pierde statutul de domeniu public de interes national si ar putea fi folosite pentru proiecte turistice sau imobiliare de anvergura, cum este cazul plajelor Sulina, Sf. Gheorghe, Vadu si Corbu", se mai arata in comunicat.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta aminteste ca astfel de initiative au existat si in 2004, cand Primaria Sulina a initiat proiectul "Europa" care viza "transformarea plajei din Sulina intr-o megastatiune turistica litorala".

Organizatia mai arata ca, la acea data, Institutul National de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii (INCDD) si-a exprimat punctul de vedere nefavorabil cu privire la impactul asupra biodiversitatii generat de introducerea in intravilan a unor zone de plaja pentru construirea unor amplasamente turistice.

INCDD considera ca astfel de investitii vor avea un impact major negativ atat asupra habitatelor costiere existente, cat si asupra speciilor de flora si fauna spontane identificate.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri