Ambasada SUA, prima institutie verde „romaneasca”

Eficienta energetica a cladirilor e o solutie luata in calcul de mult de occidentali pentru a rezolva problemele legate de costuri si de emisii. Tocmai de aceea prima cladire verde certificata care se construieste in Romania face parte dintr-un program guvernamental american si vizeaza noul sediu al Ambasadei SUA la Bucuresti. Pentru a vedea minunea, reporterii „Green Report” si-au pus castile de protectie si au pornit in control pe santierul primei institutii verzi de la noi din tara.

Text de Raluca Petrescu

Sfidand criza care a inghetat majoritatea santierelor mari din Capitala, cateva sute de muncitori trebaluiesc zgomotos la cativa kilometri de Bucuresti, in apropierea padurii Tunari. Muncitorii sunt romani, dar cladirea pe care o ridica este viitorul sediu al Ambasadei SUA si prima constructie publica „verde” din tara noastra. Si daca pentru noi este o premiera, pentru americani este doar unul dintre sediile diplomatice eficiente energetic construite in ultimii ani. „Prima noastra ambasada verde certificata a fost construita in Sofia, in 2002. In timp, Departamentul de Stat a ridicat standardele”, explica Jorge Vasquez, directorul de proiect.

In biroul sau, viitoarea ambasada „prietenoasa” cu mediul apare in schite detaliate pe zeci de planse, atarnate pe pereti si ingramadite pe masa. Dar Vasquez a lucrat si la alte institutii americane pentru care Guvernul SUA si-a luat angajamentul de a asigura economie energetica. Proiectantii urmeaza regulamentul formulat de Consiliul Cladirilor Verzi din Statele Unite (USGBC), iar Ambasada SUA le-a solicitat companiilor de constructie romanesti sa garanteze ca noul complex respecta normele stricte impuse prin programul de certificare Leadership in Energy and Environmental Design (LEED).

Guvernul federal al SUA detine aproximativ 445.000 de cladiri, responsabile pentru 37% din totalul de consum energetic al administratiei. Cladirea din Baneasa va fi finalizata in vara anului urmator si va avea 18 metri inaltime, trei niveluri si o suprafata de 10.000 de metri patrati. Proiectul integreaza tehnologii inovatoare in ceea ce priveste reducerea consumului de apa, optimizarea eficientei energetice, managementul materialelor de constructie si al deseurilor si crearea de spatii verzi deschise menite sa reduca emisiile. In plus, materialele de constructii provin din productia locala.

Consumul de apa, redus la jumatate

Unul dintre obiectivele proiectantilor a fost economisirea cantitatii mari de apa care se consuma de regula intr-o cladire publica. „Am creat o baza de date luand in calcul consumul instalatiilor traditionale pentru a-l putea compara cu cel al cladirii eficiente energetic pe care am proiectat-o. Rezultatul pe care speram sa-l obtinem este o reducere de 46% la consumul de apa”, spune Vasquez. Tinta este ambitioasa, iar pentru atingerea ei a fost luat in calcul orice detaliu. Toate instalatiile de la chiuvete vor fi setate la un volum de doi litri pe minut si vor avea senzori de miscare, astfel incat apa va curge doar atunci cand este necesar. In plus, la bazinul toaletei va fi instalat un sistem dublu de jeturi de apa prin care utilizatorul poate selecta cantitatea necesara – 6 litri pentru un jet complet si 3,5 litri pentru unul de intensitatea redusa. Desi nu este o cladire rezidentiala, ambasada va fi dotata cu dusuri pentru angajatii care vor veni la serviciu cu bicicleta. Volumul de apa de la dusuri va fi limitat la patru litri pe minut. Nici in afara cladirii nu se va face risipa: pe langa cei 300 de copaci, in curte vor fi sadite plante rezistente la seceta, care nu necesita irigatii dese.

Pozitionare inteligenta

„Am proiectat cladirea in asa fel incat sa fie alungita spre est si vest si sa existe multe ferestre orientate spre sud si nord pentru a capta lumina pe timpul zilei. Concomitent, ea va fi mai putin expusa la caldura pe partile de est si vest. Acest lucru simplifica procesul de racire pe timpul verii. Astfel, este eficientizata la maximum utilizarea luminii solare pe timp de zi”, explica directorul de proiect.

Controlul luminozitatii din camere si din dependinte va fi realizat tot prin senzori, asa incat lumina se va aprinde doar atunci cand va intra cineva. In plus, toate corpurile de iluminat vor fi orientate de jos in sus, pentru ca lumina sa se reflecte si din tavan, iar iluminatul electric se va modifica automat in functie de intensitatea luminii naturale.

Langa fatadele exterioare vor fi spatii deschise care vor beneficia de lumina naturala, iar birourile private din interior vor avea pereti de sticla, pentru a maximaliza lumina. Numai aceste masuri vor conduce la o economie de 20% a costurilor de energie. Cladirea va fi dotata cu instalatii care capteaza caldura eliminata in procesul de racire de sistemul de aer conditionat pentru a preincalzi apa consumata in cladire. „Practic, folosim energie pentru a cobori temperatura din cladire, iar cea care se pierdea inainte in timpul acestui proces este acum folosita pentru incalzirea apei”, explica
Vasquez.

Cladirea care „respira”

In anii ’80 au inceput sa apara tot mai multe comentarii despre sindromul „casei bolnave”: pentru a impiedica pierderile de caldura, arhitectii proiectau cladiri care nu permiteau patrunderea aerului proaspat in interior, ceea ce a provocat numeroase imbolnaviri. Proiectul Ambasadei SUA a fost realizat pe principiul ca oamenii au nevoie de aer proaspat, dar, pentru a evita pierderile de caldura, sistemul de aerisire a fost dotat cu senzori care identifica nivelul de dioxid de carbon si de oxigen din camere si le echilibreaza la nivel optim. In acest fel, incaperile vor fi permanent oxigenate corespunzator, iar temperatura va fi controlata.

Proiectantii au facut si un studiu al soarelui, specific acestei zone, luand in calcul forma cladirii, expunerea ei. Astfel a fost posibila eliminarea elementelor inutile si cresterea parametrilor de eficienta energetica. Forma si pozitia cladirii valorifica potentialul luminii, evitand insa incalzirea excesiva a fatadei pe timp de vara.

„Discriminare pozitiva” in parcare

Unul dintre standardele impuse de LEED prevede managementul zonei de parking. La prima ambasada verde din tara noastra, 5% din totalul locurilor de parcare vor fi destinate vehiculelor eficiente energetic. „Oamenii cred ca doar hibrizii se incadreaza in aceasta categorie, dar in realitate sunt mult mai multe. O masina eficienta energetic nu trebuie sa fie hibrid sau 100% electrica. Alte criterii sunt marimea, capacitatea motorului si consumul. De asemenea, incurajam angajatii care locuiesc in aceleasi zone sa vina impreuna, cu o singura masina, pentru a reduce numarul vehiculelor. Cei care vor proceda astfel vor avea prioritate la parcare”, mai spune directorul de proiect.

Investitie recuperata in sapte ani

Potrivit constructorilor, in acest moment nu exista un cost total pentru ca proiectul este in desfasurare, iar multe dintre lucrari au fost  subcontractate, dar se estimeaza ca ambasada „verde” va costa 60-80 de milioane de dolari.

„Costurile sunt mai mari astazi pentru cladirile eficiente energetic, dar consideram ca vom amortiza cheltuielile si gandim lucrurile la o scara mai mare, din perspectiva protectiei mediului si a economisirii resurselor”, spune Vasquez.
 
Pe santier, afirmatia se confirma. „Refolosim sau reciclam tot ce se poate: tevile de otel folosite pentru structuri, lemnul, deseurile din constructii”, spune Matthew Otto, constructor manager.

Sub supravegherea lui, aproximativ 400 de muncitori lucreaza zilnic la inaltarea cladirii. „Tehnologiile folosite pentru eficienta energetica inseamna un cost cu aproximativ 20% mai mare, dar procentul este neglijabil avand in vedere ca aceste cheltuieli se vor amortiza in sase-sapte ani”, este de parere Jorge Vasquez. In textul documentului nu sunt reglementate clar responsabilitatile intre diferitele grupuri implicate in implementare (autoritati publice, beneficiari finali, notari, auditori energetici).

…Si primul mall verde din Romania

Initiativele constructiilor eficiente energetic sunt tot mai intalnite in mediul privat, unde dezvoltatorii au inteles ca o investitie in tehnologii curate taie masiv din costurile pentru energie. Portughezii de la compania Sonae Sierra sunt un exemplu sugestiv. „Imediat dupa achizitionarea, in 2008, a complexului comercial River Plaza din Ramnicu-Valcea, am realizat un audit energetic din care a reiesit ca se pot face reduceri semnificative ale consumului. Incepand cu 2009, managementul companiei a facut din eficienta energetica o prioritate”, ne-a declarat Elsa Monteiro, seful Departamentului de Dezvoltare Sustenabila al Sonae Sierra.

In numai un an, compania a demonstrat ca o investitie de aproape 70.000 de euro in tehnologii verzi genereaza o reducere a consumului energetic cu 16%. Tradus in bani, rezultatul inseamna o economie de 50.600 de euro, cu o amortizare estimata la 1,3 ani”, a explicat Monteiro.

Printre masurile de eficientizare energetica se numara:

  • optimizarea sistemului de incalzire, ventilare si aer conditionat
  • instalarea unui sistem de recuperare a caldurii emise de aparatele de aer conditionat, economisind pana la 80% din energia termica folosita
  • instalarea usilor batante pentru a reduce variatiile mari de temperatura
  • montarea unor becuri economice, cu o durata de viata cu 50% mai mare decat cele traditionale, in parcarea subterana.

Constructiile, in topul poluatorilor

Sectorul cladirilor este unul dintre marile consumatoare de energie (40% consumul final de energie) si responsabil pentru o cantitate imensa de emisii de CO2 (36% din emisiile de CO2). Potentialul de reducere este foarte mare, in special prin masuri de crestere a eficientei energetice si producere a energie din surse regenerabile. Costurile asociate acestor masuri reprezinta investitii returnate in viitor prin economii de energie din surse conventionale. Pretul la energie va fi in continua crestere, iar actualele masuri de subventionare menite sa diminueze costurile pentru cetateni nu sunt sustenabile.

In Romania, singurele initiative ale statului care sprijina constructiile verzi sunt programul de anvelopare a blocurilor si programul „Casa Verde” care, desi a fost implementat in 2008, nu a demarat nici pana acum in forma destinata persoanelor fizice.

Mai exista si Legea 372/2005 prin care autoritatile incearca sa introduca obligativitatea auditului de eficienta energetica a cladirilor. Potrivit unui raport realizat de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi (ROGBC), in momentul de fata, la nivel national, legea este inca slab implementata.

Ce este o cladire verde?

O cladire verde sau sustenabila este o cladire cu eficienta energetica sporita, cu impact redus asupra mediului si cu o folosire eficienta a resurselor. Potrivit Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi, principalele componente in evaluarea unei cladiri verzi sunt:

  •  Eficienta energetica lEficienta in folosirea materialelor
  •  Eficienta in folosirea apei
  •  Sanatatea si siguranta ocupantilor
  •  Operarea si mentenanta constructiei
  •  Gradul de inovare
     

UE ne obliga sa construim „verde”

Chiar daca initiativele romanesti sunt inca timide, legislatia europeana ne va obliga sa construim din ce mai sustenabil pentru a putea atinge tintele asumate de statele membre. O noua lege privind eficienta energetica a cladirilor a fost adoptata chiar la sfarsitul lunii mai de catre deputatii europeni. Aceasta prevede ca, de la 31 decembrie 2020, toate cladirile noi sa aiba un consum de energie aproape egal cu zero, iar energia sa provina in mare parte din surse regenerabile. Reglementarea ii va ajuta pe consumatori sa-si reduca valoarea facturilor la energie, iar UE va putea astfel sa atinga obiectivul de reducere a consumului de energie cu 20% pana in 2020. Cladirile ocupate si detinute de autoritatile publice vor fi obligate sa indeplineasca aceste standarde inca din 2018. Pentru a stimula masurile legate de eficienta energetica, se va asigura o finantare partiala din bugetul Uniunii.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri