Ambalajele, supuse la regim alimentar

Romania va produce peste 15 ani mai mult de 100 de kilograme de deseuri menajere pe cap de locuitor, avand in vedere ca acum o persoana lasa in urma sa 39 de kilograme de gunoaie. Pentru a evita acest lucru, Ministerul Mediului si Ministerul Economiei si Finantelor au elaborat, cu sprijinul Guvernului Olandei, un ghid pentru prevenirea generarii deseurilor de ambalaje.

La baza acestui ghid sta directiva europeana care nu le va mai permite producatorilor sa faca risipa de hartie sau plastic in fabricarea ambalajelor. "Companiile vor trebui sa descopere combinatia optima intre produs si ambalajul acestuia. De exemplu, un detergent lichid satisface nevoia consumatorului de a spala. Daca un astfel de produs poate fi fabricat si ambalat intr-o forma mai concentrata, astfel incat consumatorul sa poata spala acelasi volum ca in cazul produsului nediluat, consumatorul va fi la fel de satisfacut, iar producatorul va putea asigura in acelasi timp o reducere a volumului de ambalaje si de deseuri aferente", spun autorii ghidului.

Ei recomanda, de altfel, chiar renuntarea la ambalajele nefolositoare, cum ar fi cutia din carton in care este ambalata pasta de dinti. Multe dintre companiile europene "si-au supus ambalajele unui regim alimentar", prin gasirea de materiale mai usoare si mai subtiri, eliminand spatiile libere din interiorul produsului ambalat si imbunatatind performantele produsului.

Reprezentantii Ministerului Mediului spun ca, in urmatorii doi ani, vor fi adoptate mai multe acte legislative si modificari ale legislatiei europene actuale in scopul imbunatatirii sigurantei si igienei alimentare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri