Experți britanici: Alternativele la plastic ar putea înrăutăți poluarea marină

Un comitet din parlamentul Marii Britanii a avertizat că plasticul biodegradabil și materialele compostabile s-ar putea adăuga la poluarea marină deja existentă, pentru că nu există infrastructură pentru eliminarea corectă a acestora.

Multe companii de mâncare și băuturi, cafenele și restaurante încep să aleagă alternative la plastic, cum ar fi cel biodegradabil și materialele compostabile. Însă unii experți care și-au prezentat concluziile Ministerului britanic de Mediu, atrag atenția că infrastructura necesară pentru eliminarea acestor noi tipuri de ambalaje nu este suficientă și există o lipsă de informații în rândul consumatorilor.

Cele mai multe materiale compostabile produse și folosite pe piața din Marea Britanie se degradează numai în stații industriale de compostare, însă nu toate ajung aici.

„Dacă un pahar biodegradabil ajunge în mare, ar putea să reprezinte o problemă pentru viața marină la fel ca un pahar obișnuit din plastic”, a explicat Juliet Phillips, de la Agenția de Investigații pentru Mediu, potrivit The Guardian.

Thinktank-ul de mediu Green Alliance a declarat că există dovezi că termenul „biodegradabil” îi face pe consumatori să creadă că este în regulă să arunce acel ambalaj în natură, ceea ce face poluarea de pe pământ și de pe mare chiar mai gravă.

„În lupta împotriva plasticului, alte materiale sunt din ce în ce mai folosite ca înlocuitori pentru ambalajele pentru mâncare și băuturi”, a spus Neil Parish, președintele comitetului. „Suntem îngrijorați că astfel de acțiuni sunt luate fără a lua în calcul consecințele pe termen lung asupra mediului, cum ar fi emisii mai mari de carbon. Plasticul compostabil a fost introdus fără a avea infrastructura potrivită sau consumatorii să înțeleagă cum să gestioneze deșeurile compostabile”.

„Introducerea bioplasticului, plasticului biodegradabil și compostabil s-a făcut fără explicarea către public a scopului acestor materiale sau în ce condiții sunt ele mai bune pentru mediu, comparativ cu plasticele pe care le înlocuiesc”, a comentat și ONG-ul Keep Britain Tidy.

Raportul, publicat recent, subliniază că guvernul ar trebui mai degrabă să reducă ambalajele de plastic, decât să le înlocuiască cu alte materiale. În curând, vor avea loc discuții despre standardele pe care aceste materiale alternative ar trebui să le respecte, cum ar fi posibilitatea de a fi compostate acasă.

De exemplu, Vegware, un producător de ambalaje compostabile din Marea Britanie, își sfătuiește clienții să arunce produsele în containerul de deșeuri generale, dacă nu pot fi respectate condițiile pentru compostare.

Comitetul s-a declarat șocat că guvernul nu știe ce cantitate de ambalaje de plastic ajunge pe piață. Motivul este că sistemul se bazează ca producătorii să își declare singuri amprenta de carbon, și numai cei care depășesc 2 milioane de lire sau 50 de tone pe an sunt obligați să facă asta. Parlamentul recomandă ca această limită să fie mutată la o tonă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri