Suma investita in mediu, in ultimii 10 ani, de catre producatorul de aluminiu Alro Slatina, controlat de grupul rus VimetcoAlro, se ridica la 100 de milioane de dolari, potrivit ultimelor date financiare, oferite de companie.
In aceasta perioada, Alro a inlocuit tehnologia de epurare umeda a gazelor cu continut de fluor cu tehnologia de epurare uscata a gazelor, marind astfel randamentul de retinere de la 65% la peste 99%.
“Investitiile Alro in mediu se ridica la 100 de milioane de dolari, din 2002 pana in prezent. Toate emisiile de poluanti sunt conforme cu standardele privind cele mai bune practici in domeniu, iar un exemplu il constituie emisiile de gaze cu efect de sera, care au fost reduse de cateva zeci de ori fata de anul 1989”, a declarat, pentru Green Report, Marian Nastase, vicepresedintele Consiliului de administratie al Alro Slatina.
Pentru cresterea eficientei energetice, Alro a alocat, in ultimii 6 ani, 77 de milioane de dolari, iar in urma acestor investitii consumul de electricitate a scazut, pana in prezent cu 20%, iar cel de gaze a scazut de 4 ori, cu 400% la cuptoarele pentru coacerea anozilor, potrivit lui Marian Nastase.
Alro vrea sa devina independenta energetic
Profitul preliminar net al Alro, pentru 2011, este de 230 de milioane lei, iar cifra de afaceri, in primele 9 luni ale anului trecut se ridica la 2,24 de miliarde lei.
“Utilitatile Alro au costat, in 2011, mai mult cu 192, 53 de milioane de lei, in comparatie, cu 2010, iar cea mai mare parte din aceasta suma a fost destinata platii energiei electrice. Alro intentioneaza insa sa-si castige independenta energetica, odata cu deschiderea termocentralei de pe platforma Alum Tulcea, care va avea o putere instalata de 250 MW. Proiectul se deruleaza cu finantare BERD, cat si de la alte banci comerciale”, a mai spus Marian Nastase.
In ceea ce priveste contractul cu Hidroelectrica, Marian Nastase a precizat ca Alro are angajament semnat cu acest producator de energie pana in 2018, care a fost prelungit în 2010. El a adaugat ca Alro este in negocieri avansate cu Hidroelectrica si ca pretul energiei electrice din contract este corelat cu cel al aluminiului la bursa de metale din Londra.
Ministerul Economie vrea rezilierea contractelor bilaterale ale Hidroelectrica
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Lucian Bode, a declarat marti, referindu-se la contractele bilaterale ale Hidroelectrica, ca astepta avizul ministerului Justitiei pentru a le rezilia.
“Rezultatele negocierilor bilaterale, care au avut drept scop reducerea duratei acestor contracte, reducerea energiei furnizate si cresterea pretului energiei nu ne-au multumit si am decis transmiterea tuturor acestor contracte catre ministerul Justitiei in scopul analizarii posibilitatii de anulare”, a declarat ministrul de resort.
Potrivit acestuia, in data de 23 februarie, cele doua ministere vor avea o pozitie comuna in privinta acestui subiect.
Anuntul ministrului Lucian Bode vine dupa ce Fondul Monetar International a impus 15 februarie ca data limita pentru finalizarea procedurilor de renegociere a contractelor bilaterale ale Hidroelectrica.
Printre companiile care au contracte directe de cumparare a electricitatii de la Hidroelectrica se numara cel mai are consumator de energie din tara, producatorul de aluminiu Alro Slatina dar si Energy Holding, Alpiq RomEnergie si Alpiq Romindustries.
Mihaela Pavnutescu
Citeste si: Alro Slatina isi va construi centrala electrica proprie
Alro a investit 77 de milioane de dolari pentru cresterea eficientei energetice