Recoltele modificate genetic prezinta amenintari serioase pentru sanatate, potrivit unui studiu publicat astazi de guvernul austriac. Experimentul a aratat ca fertilitatea soarecilor hraniti cu porumb MG inregistreaza o scadere considerabila la a treia si a patra generatie, ramanand constanta la cei hraniti natural, informeaza un comunicat de presa al Greenpeace. VEZI STUDIUL
Studiul austriac reprezinta unul dintre putinele de lunga durata din domeniul alimentatiei cu OMG-uri si a fost desfasurat pe o perioada de 20 de saptamani, pe reprezentanti ai mai multor generatii de soareci. Soarecii care au fost hraniti cu o dieta continand 33% porumb MG au facut pui mai putini si mai slabi incepand cu a treia generatie.
“Sa ne jucam de-a ruleta genetica cu recoltele noastre alimentare este acelasi lucru cu ruleta ruseasca, cu pretul sanatatii publice a consumatorilor", a declarat Jan van Aken, expert pe inginerie genetica la Greenpeace International.
OMG-ul in cauza este porumbul MON 810, aprobat spre plantare si uz alimentar in Statele Unite, Argentina, Japonia, Filipine si Africa de Sud si folosit deja in Mexic si in Uniunea Europeana.
“Acest studiu este un alt exemplu ca alimentatia si strategia alimentara a recolterlor MG nu poate fi garantata”, a mai adaugat Jan van Aken.
Studiul, sponsorizat de Ministerele de Agricultura si de Sanatate din Austria, a fost prezentat in cadrul unui seminar stiintific desfasurat la Viena, de catre unul din autori, Jürgen Zentek, profesor de Medicina Veterinara in cadrul Universitatii din Viena.