Algele ar putea fi resursa biologica de energie a viitorului pentru ca amprenta lor de carbon este mica intrucat sunt usor de crescut, energia necesara cresterii lor si emisiile provocate fiind foarte scazute, informeaza New York Times. In plus, biocombustibilul derivat din alge poate fi transportat mai usor, prin conducte, spre deosebire de etanol care trebuie transportat cu camioanele.
Algele sunt folosite deja in comprimate de vitamine si in suplimente nutrionale. Folosirea algelor este insa deocamdata prea costisitoare pentru a putea raspunde nevoilor industriei energetice.
„Cea mai mare provocare este pretul“, a declarat Michael Webber, profesor la Universitatea din Texas. Daca in acest moment algele pot produce 3.8 litri de combustibil la pretul de 10 dolari, provocarea este de a reduce pretul la 1 dolar.
“Trebuie sa folosim informatia pe care o detinem in prezent despre alge in preturi mai bune si la o scara mai larga”, a mai adaugat Webber.
Statul Texas este un teren de predilectie pentru cercetarea pe alge. Aici se gasesc din abundenta toatre ingredientele necesare cultivarii algelor: dioxid de carbon din abundenta – fiind statul cu cele mai mari emisii din SUA -, lumina soarelui si apa sarata.
Companii ca Solix Biofuels au inceput deja comercializarea algelor pentru combustibil.
Universitatea din Texas detine in prezent cea mai importanta colectie de alge, cu mai mult de 3.000 de specii cultivate in laborator.
Jerry Brand, directorul colectiei de alge de la Universitatea din Texas, prezinta laboratorul de cercetare pentru New York Times.