Alburnus Maior: Procesul Gabriel Resources împotriva României este o insultă

Asociația Alburnus Maior, ONG-ul care a inițiat campania “Salvați Roșia Montană”, susține că, prin plângerea depusă de compania Gold Corporation la Centrul Internațional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiții al Băncii Mondiale, aceasta recunoaște că a pierdut speranța privind exploatarea celui mai mare zăcământ de aur din Europa.

munti

„Aceasta este ziua când localnicii din Roșia Montană au obținut confirmarea indirectă a faptului că localitatea lor este salvată de la distrugere”, spun reprezentanții ONG-ului. Aceștia au subliniat faptul că planurile companiei de a-și vedea proiectul pornit nu s-au prăbușit datorită corupției din România, ci dimpotrivă, au ajuns atât de departe tocmai din cauza ei.

„Statul român a devenit mai puternic și independent pe măsură ce oficiali corupți au fost expuși. Singura șansă a Gabriel Resources de a părăsi România cu banii contribuabililor în buzunar este dacă oficialii din guvern vor face ‘blat’ sau dacă vor angaja o firmă de avocatură mai apropiată de interesele companiei miniere, decât de cel național. Prezentul proces de arbitraj nu face decât să dovedească încă o dată că aceste clauze ISDS sunt menite să sărăcească o țară de sume comparabile cu bugetele anuale alocate sănătății sau educației”, au spus reprezentanții Alburnus Maior.

De asemenea, aceștia au solicitat Guvernului României transparență totală privind acest arbitraj, iar un reprezentant al campaniei Salvați Roșia Montană! să fie prezent la toate audierile ce vor avea loc. Aceștia susțin faptul că înfrângerea companiei Gabriel Resources este un indicator clar al angajamentului cetățenilor români pentru respectarea drepturilor, pentru libertate și democrație. Campania Salvați Roșia Montană!, care s-a întins pe o perioadă de 15 ani, a contribuit la întărirea democrației din România, inițiind un proces de echilibrare a balanței de putere cetățean-stat.

alburnus maior
Eugen David, președintele Alburnus Maior

„Ceea ce reiese cel mai evident din acest arbitraj este că Gabriel Resources consideră profitul mai important decât oamenii, că voința unor miliardari de pe Wall Street poate fi mai presus de legile unei națiuni. Este culmea tupeului să vii și să propui un proiect ilegal, să-l vezi respins și apoi să ceri compensații. Sunt trei lucruri deja foarte bine cunoscute și înțelese de toată lumea: numeroase sentințe ale justiției au declarat proiectul de minerit ilegal de-a lungul timpului, localnicii alături de zeci de mii de cetățeni mereu s-au opus vehement, iar numeroși politicieni acuzați sau chiar condamnați de corupție au fost singurii convinși de interesele companiei. Acesta este începutul sfârșitului pentru o afacere foarte proastă”, a adăugat Eugen David, președintele Alburnus Maior.

Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation, a anunțat miercuri, 22 iulie, printr-un comunicat de presă, că a depus o cerere de arbitraj împotriva României.

Procedurile de arbitraj au fost începute ca urmare a refuzului autorităților române (președinte, prim-ministrul și Guvernul României) de a răspunde solicitărilor companiei pentru a găsi o soluție pe cale amiabilă. „În ciuda scrisorilor suplimentare de cereri de consultare trimis de companie, în aprilie și mai 2015, autoritățile române nu au reușit să răspundă”, susțin reprezentanții companiei.

Potrivit Agerpres, Gabriel Resources a amenințat încă din luna septembrie 2013 că va da în judecată guvernul român și că va cere despăgubiri de până la patru miliarde de dolari, din cauza multiplelor încălcări ale tratatelor de investiții.

Compania Roșia Montană Gold Corporation și-a propus să extragă de la Roșia Montană aproximativ 300 de tone de aur și 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

Compania a fost înființată în anul 1997, în județul Alba, acționari fiind compania minieră de stat Minvest Deva — cu 19,31% și Gabriel Resources — cu 80,69%. În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depășind astfel primele două țări din top, Finlanda și Suedia.

Citește și:

VIDEO Gabriel Resources cheamă România la curtea de arbitraj a Băncii Mondiale în cazul Roșia Montană

O nouă Roșia Montană la Rovina

Cercetașul care vrea să salveze Roșia Montană

Roșia Montană, 1884 de ani de atestare documentară

Tipul de baraj minier propus pentru Roșia Montană este un pericol pentru populație și mediu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri