Airly: Poluarea cu ozon nu este o problemă în România

Poluarea cu ozon este minimă în orașele din România, potrivit unei analize a Airly, compania care se ocupă de monitorizarea calității aerului.

Cinci orașe din Italia sunt însă fruntașele clasamentului – Asti, Lecco, Bergamo, Piacenza și Turin. Fenomenul se produce din cauză că țările mediteraneene sunt mai afectate de acest tip de poluare, potrivit analizei asupra gazelor cu cel mai mare grad de poluare din aer (dioxidul de azot și ozonul) în Europa, inclusiv România, făcută de Airly.

În ceea ce privește ozonul, s-a observat că cele mai ridicate concentrații ale acestui gaz au surse atât în trafic, cât și în radiațiile solare. Prin urmare, țările mediteraneene, cu mult soare, înregistrează cele mai mari concentrații ale acestui poluant (Italia, Spania) – în special în regiunile cu cea mai mare densitate a populației.

La polul opus, Regatul Unit al Marii Britanii (deși are o densitate mult mai mare a populației), unde soarele nu este prezent atât de des, are una dintre cele mai scăzute concentrații de ozon din Europa.

Datorită cantității moderate de zile însorite în România (mult mai scăzută decât în țările mediteraneene), concentrațiile de ozon sunt, de asemenea, scăzute – în iunie 2021 doar Bulgaria, Macedonia și Regatul Unit al Marii Britanii au avut concentrații la fel de scăzute de ozon. Dintre orașele europene cu populație mai mare de 100.000 de locuitori, cea mai mare concentrație de ozon din iunie 2021 a avut-o Oradea (ocupând locul 205 loc din 412 orașe analizate).

Locul în top Țară Oraș Concentrație de ozon
1 Italia Asti 129,2
2 Italia Lecco 128,9
3 Italia Bergamo 124,5
4 Italia Piacenza 123,5
5 Italia Turin 121,2
205 România Oradea 82,1
268 România Cluj-Napoca 75,0
272 România Arad 74,6
288 România Tulcea 71,6

 

Concentrațiile mici de ozon înregistrate în orașele românești, în iunie 2021 pot fi explicate prin examinarea hărții acoperirii medii de nori din această lună. Se poate observa clar că acoperirea norilor din România este relativ ridicată, mai ales în comparație cu țările mediteraneene – Spania, Portugalia și anumite regiuni din Italia (Lombardia – care are cele mai mari concentrații de ozon din Europa).

Mai mult, densitatea populației din România este scăzută, mai ales în comparație cu țările situate în Europa centrală – care au, de asemenea, concentrații de ozon semnificativ mai mari, în ciuda faptului că în iunie au mai puțini nori decât România.

Patru orașe din Italia – Asti, Lecco, Bergamo și Piacenza au o concentrație medie de ozon mai mare de 120 µg / m3, adoptată ca medie europeană maximă sigură. Nu este o surpriză faptul că cele mai mari creșteri în concentrațiile de ozon au fost înregistrate în timpul zilei (9-17), din cauza luminii soarelui.

Copiii și persoanele care suferă de astm sunt expuse în mod inevitabil la niveluri ridicate de ozon. Acest lucru are ca rezultat tusea, iritarea ochilor, scăderea funcției pulmonare și o susceptibilitate mai mare la infecții. Inflamația indusă de O3 contribuie, de asemenea, la boli de inimă, diabet și alte tulburări metabolice.

Asociația Americană a Plămânului, care a studiat efectele ozonului asupra sănătății, arată că acest gaz se concentrează și se amestecă cu alți poluanți, formând ceea ce se numește smog. În SUA, acesta este unul dintre cei mai puțin controlați poluanți și unul dintre cei mai periculoși. Sute de studii au confirmat că ozonul dăunează oamenilor la nivelurile găsite în prezent în Statele Unite. În ultimul deceniu, cercetătorii aflat că poate fi și mortal.

Cum putem măsura concentrațiile de ozon?

Potrivit Airly, o modalitate simplă de măsurare a nivelului de ozon este utilizarea senzorilor de calitate a aerului. De exemplu, senzorii de calitate a aerului Airly măsoară concentrația gazelor folosind senzorul Airly PM + NO2, O3, care ar trebui instalat în afara clădirii, la o înălțime de 1,5 m până la maximum 8 m și alimentat permanent cu energie electrică. Puteți verifica rapid informațiile oferite de senzori în aplicația de mobil Airly sau pe map.airly.org.

Cum se reduce concentrația de ozon?

Pentru a combate excesul de ozon în apropierea suprafeței pământului, ne putem apăra fie pasiv, evitând zonele foarte însorite și petrecând timp în zonele verzi, fie luând o serie de acțiuni pentru a limita producția precursorilor săi. Cât timp nu putem controla cantitatea de soare, impactul asupra emisiilor de NO2 din sectoarele energiei și transporturilor rămâne semnificativ, una dintre soluții fiind să renunțăm la călătoriile cu mașini diesel și optând pentru o bicicletă sau cel puțin transport public, cum ar fi un autobuz sau un tramvai, arată Airly.

spot_img

Ultimele știri