Agricultura viitorului va fi salina

Agricultorii viitorului ar putea cultiva recoltelor in apa sarata pentru a se adapta contextului in care resursele de apa potabila ale pamantului sunt din ce in ce mai rare, potrivit unor cercetatori de la revista Science, informeaza BBC.

„Resursele de apa proaspata sunt foarte limitate, iar cele mai multe sunt folosite pentru consum. Incet incet o sa fie profitabil sa ne gandim la ape sarate si marine ca o resursa”, a declarat profesorul Jelte Rozema de la departamentul de ecologie al Universitatii Libere din Amesterdam.

Productivitatea din multe zone agrare ale lumii a scazut din cauza nivelului de sare din resursele de apa. In prezent, doar 1% din apa lumii este proaspata.

„Salinizarea este ireversibila”, a mai spus profesorul Rozema. "Mai devreme sau mai tarziu omenirea trebuie sa accepte ca lumea este din ce in ce mai salina”, a mai adaugat acesta.

Recoltele viitorului ar putea fi plante care cresc in ape sarate sau in gurile raurilor. Printre aceste plante, iarba sarata si varza de mare sunt consumate de mii de ani dar doar recent intra in discutie si potentialul lor de substitut pentru legumele traditionale.

Varza de mare de exemplu este cultivata si comercializata deja in Olanda.

"O companie cultiva varza de mare pe plaje din pietris si este un mare succes in Olanda”, a mai declarat profesorul Razema.

De mai mult de 30 de ani se desfasoara experimente de modificare genetica in intentia de a creste toleranta graului sau orezului la sare, fara rezultate probabile pana in prezent.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri