Agent Green, singura organizație din România selectată în cadrul Platformei Comisiei Europene pentru Finanțare Durabilă

Platforma pentru Finanțare Sustenabilă este un nou sistem de clasificare pentru activitățile economice sustenabile, precum și pe tema politicii în domeniul finanțării sustenabile și monitorizarea investițiilor sustenabile la nivel European. Activitatea platformei este crucială pentru atingerea obiectivelor Pactului Verde al UE. Agent Green este singurul ONG din România selectat pentru a face parte din acest program.

Valdis Dombrovskis, Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene pentru o Economie în Serviciul Cetățenilor, a declarat: „Această Platformă privind finanțarea sustenabilă va oferi idei valoroase și va contribui la activitatea noastră de stimulare a finanțării verzi și de dezvoltare a taxonomiei, jucând un rol crucial în canalizarea investițiilor către activități economice verzi. A fost încurajator să constatăm că o gamă atât de largă de experți și de părți interesate manifestă un interes atât de mare în a se alătura platformei. Ne-am asigurat că selectăm într-un mod foarte echilibrat persoane dintr-o gamă variată de sectoare, inclusiv din societatea civilă, industrie și mediul academic, și cu competențe diferite. Aștept cu interes să colaborez îndeaproape cu platforma în lunile următoare.”

Asociația Agent Green, ONG din România dedicat conservării biodiversității și managementului responsabil al resurselor naturale, prin Dr. Theodor Cojoianu, a fost selectată ca Membru al Platformei pentru Finanțare Sustenabilă (Platform on Sustainable Finance) în cadrul Comisiei Europene, pentru a contribui cu expertiza sa în managementul mediului și a investițiilor responsabile.

Organizația a fost selectată dintre mai bine de 500 de aplicanți. În total, Comisia Europeană a selectat 50 de membri pe baza expertizei lor în domeniul dezvoltării durabile și ai investițiilor responsabile. Dr. Cojoianu din România apare alături de alte companii/grupuri sau organizații/societăți europene, precum Airbus, Allianz Group sau E.ON SE.

„Urmărirea atentă a investițiilor în companiile sustenabile precum și în cele nesustenabile este vitală pentru a îndrăzni să sperăm la un viitor normal. Prin urmare, această platformă este crucială pentru a ne asigura că pe viitor doar afacerile cu adevărat verzi vor fi susținute. Suntem recunoscători că facem parte din această inițiativă pentru realizarea de noi politici de sustenabilitate și suntem determinați să aducem un suflu de verde proaspăt pe durata întregului proces”, a declarat Gabriel Paun, Președintele Agent Green.

Dr. Theodor Cojoianu, Membru al Platformei pentru Finanțare Sustenabilă (reprezentantul Agent Green), Lector în Finanțe în cadrul Queen’s University Belfast a spus:

„Sunt onorat să fiu numit împreună cu Agent Green ca Membru al Platformei pentru Finanțare Sustenabilă. Activitatea platformei este crucială pentru atingerea obiectivelor Pactului Verde al UE, inclusiv realizarea neutralității climatice până în 2050 și asigurarea protecției și restaurării biodiversității. În acest sens, sunt încântat să contribui cu expertiza mea în domeniul investițiilor durabile și a datelor științifice pentru a ghida Comisia Europeană. Sunt, de asemenea, inspirat să lucrez alături de echipa Agent Green, care, de mai bine de un deceniu, a jucat un rol foarte important în asigurarea protecției mediului și conservarea biodiversității în România și Europa de Est, ridicând ambiția politicilor de mediu la cel mai înalt standard.”

Dr. Theodor Cojoianu este Lector în cadrul Queen’s University Belfast. Munca lui de cercetare este situată la intersecția dintre dezvoltarea durabila, data science și finanțe, în scopul de a găsi soluții științifice la problemele economice globale, sociale si de mediu. Theodor este de asemenea  Academic-in-Residence in Sustainable Nation Ireland, servește ca membru al consiliului director al EU Energy Efficiency Mortgages Initiative, este membru al Green Finance Ireland, si  membru al comitetului executive al Global Network on Financial Geography (Fingeo).

Theodor a primit doctoratul in Geografie Economică și Mediu de la Universitatea Oxford, masteratul in Carbon Finance (cu distinctie) si master Inginerie Electrica si Management, ambele de la Universitatea din Edinburgh. Theodor a prezentat rezultatele studiilor sale pentru Allianz Global Investors, Banking and Payments Federation Ireland, BNP Paribas, Brunel Pension Partnership, Environmental Agency Pension Fund, the Environment Agency Austria (Umweltbundesamt), Investment Innovation Benchmark, Joint Research Centre of the European Commission, International Finance Corporation / World Bank, National Australia Bank, the Central Bank Network for Greening the Financial System și alte instituții financiare globale.

Studiile lui Theodor în domeniu au fost publicate de cele mai prestigioase jurnale academice, precum Business Strategy and the Environment, Environmental and Resource Economics, Journal of Economic Geography, Small Business Economics și Research Policy.

Citește și:
Protest artistic inedit Agent Green la întâlnirea miniștrilor de mediu UE

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri