Nick Dunstone de la Met Office din Marea Britanie (Institutul de meteorologie) si colegii sai considera ca aerosolii influenteaza temperatura de la suprafata apei in Atlanticul de Nord. Prin urmare, ei sunt capabili sa modifice ritmul cu care apar furtunile tropicale in aceasta zona.
Pentru a-si demonstra teoria, autorii studiului au folosit modele climatologice utilizate in mod frecvent pentru a simula schimbarile climatice trecute si viitoare. Facand sa varieze diverse criterii, ei au ajuns la concluzia ca furtunile tropicale din Atlanticul de Nord sunt mai putin frecvente in perioadele in care concentratiile de aerosoli sunt mai ridicate deasupra acestei regiuni.
Potrivit calculelor lor, aerosolii produsi de activitatile umane sunt principalii vinovati de aparitia acestui fenomen. Ca dovada, atunci cand concentratia lor a inceput sa scada dupa 1990, furtunile tropicale au cunoscut o crestere in intensitate.
Potrivit unor ipoteze, cresterea concentratiei de aerosoli inregistrata in a doua jumatate a secolului al XX-lea a accentuat seceta din Sahel si a slabit ciclul musonilor de pe subcontinentul indian.