AEE: 10.000 de specii invazive fac ravagii in Europa

Barzaunul asiatic, tantarul tigrat sau zambila de apa sunt doar cateva dintre cele 10.000 de specii care au invadat Europa, iar riscurile pe care le reprezinta pentru biodiversitate, cat si pentru sanatatea publica sunt enorme, potrivit unui raport al Agentiei Europene de Mediu (AEE).

Costurile anuale de combatere a efectelor acestui fenomen se ridica, anual, la 12 miliarde de euro, iar principala amenintare, pentru om, o constituie bolile tropicale, raspandite de noile specii  de tantari care ajung in Europa.

Malaria pandeste continentul european

Tantarul asiatic a raspandit, pana acum,  cel putin 20 de boli in Europa, in special in statele din sudul batranului continent, iar oamenii de stiinta sustin ca, din cauza schimbarilor cliamtice, va invada si tarile nord-europene

Pe fondul incalzirii globale, unele boli contagioase grave ce sunt raspandite de insecte, cum ar fi malaria, se extind dinspre zonele tropicale spre cele temperate. Tantarii anofeli, ce imprastie aceasta maladie, se deplaseaza si se inmultesc oriunde in lume, cu conditia sa fie cald. In Romania, malaria a fost eradicata la inceputul anilor 50, dar cu cat sunt mai calde si mai scurte iernile, pericolul acestei boli poate reaparea”, a explicat, pentru Green Report, profesor doctor Emanoil Ceausu, director medical la Spitalul de boli infectioase si tropicale „Dr.Victor Babes”.

Encefalita West Nile, transmisa de tantari

Encefalita West Nile, boala contagioasa adusa de pasarile migratoare si transmisa de tantari, afecteaza grav sistemul nervos al omului, iar, in Romania, cel mai mare numar de cazuri, chiar mortale, a fost inregistrat in 1996. Intalnit in 76 de tari, elefantismul se numara printre primele sase maladii tropicale, iar  tantarii ce transmit aceasta boala au aparut si in zonele temperate.

Este o boala grava ce se manifesta prin marirea monstruoasa a membrelor inferioare sau superioare, iar numarul persoanelor expuse riscului de imbolnavire se ridica la 90 de milioane”, sustine biologul Geta Risnoveanu.

Febra Dengue se muta in zonele temperate

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, intre febra Dengue, boala tropicala intalnita pana acum in India, Africa, America de Sud, si schimbarile climatice exista o stransa legatura. Studiile semnaleaza faptul ca variatiile de temperatura largesc frontierele peste care era transmisa de obicei aceasta maladie.

Se presupune ca, pana in anul 2080, vor fi expuse acestei afectiuni sase miliarde de persoane, mai mult de jumatate din numarul total al locuitorilor planetei, estimat pentru acea perioada. In cazul in care fenomenul incalzirii globale va fi stopat, numarul oamenilor atinsi de aceasta boala poate scadea la 3,5 miliarde, sustin specialistii, deoarece migratia tantarilor poate fi astfel limitata.

Ecosistemele , distruse de insecte si plante invazive

Introduse accidental sau voluntar, aceste specii de animale sau plante de origine straina fac ravagii in agricultura, elimina speciile locale si raspandesc  boli molipsitoare.

In numeroase locuri din Europa, ecosistemele sunt puternic afectate de poluare, de schimbarile climatice si de divizarea speciilor natural,  iar speciile invazive exercita o presiune din ce in ce mai mare asupra naturii, iar acest fenomen este ireversibil”,  a  explicat  Jacqueline McGlade, directoarea AEE.

Potrivit AEE, numarul speciilor invazive, care, in prezent,  atinge 10.000, se afla intr-o continua in crestere, iar 110 specii europene sunt deja pe cale de  disparitie din cauza acestui fenomen.

spot_img

Ultimele știri