ONU: Statele lumii au dezvoltat un plan de tranziție către un viitor sustenabil

Statele lumii au dezvoltat un plan de tranziție către un viitor în care sustenabilitatea este baza dezvoltării economice și sociale, în cadrul celei de-a patra Adunări Generale ONU pentru Mediu care a avut loc la Nairobi.

Cele peste 170 de state membre au dezvăluit un plan ambițios pentru schimbare, motivând că lumea trebuie să adopte mai repede un nou model de dezvoltare pentru a îndeplini Obiectivele de Dezvoltare Durabilă stabilite de ONU.

Miniștrii au declarat că sunt foarte îngrijorați de dovezile tot mai multe care arată că planeta se încălzește rapid și este tot mai poluată și degradată, angajându-se să abordeze problemele de mediu prin soluții inovatoare și prin adoptarea unor modele sustenabile de consum și producție.

„Reafirmăm că eradicarea sărăciei, schimbarea modelelor nesustenabile de consum și producție și promovarea celor sustenabile, precum și protejarea și gestionarea resurselor naturale care sunt baza dezvoltării economice și sociale sunt obiectivele prioritare și cerințele esențiale pentru dezvoltarea durabilă.”, au spus miniștrii într-o declarație finală.

Peste 4.700 de delegați, printre care și miniștri ai mediului, oameni de știință, academicieni, lideri de afaceri și reprezentanți ai societății civile, s-au întâlnit în Nairobi în cadrul Adunării Generale ONU pentru Mediu. Deciziile luate vor stabili agenda globală înaintea Summitului Climatic ONU care va avea loc în luna septembrie.

Miniștrii s-au angajat să promoveze sisteme alimentare sustenabile prin încurajarea practicilor agricole favorabile mediului, să combată sărăcia prin gestionarea sustenabilă a reurselor naturale, să promoveze utilizarea datelor privind mediul și să reducă semnificativ utilizarea și producția produselor din plastic de unică folosință.

„Lumea se află la o răscruce de drumuri însă astăzi am ales să mergem înainte. Am decis să facem lucrurile diferit. De la reducerea dependenței de plastice de unică folosință la plasarea sustenabilității la baza dezvoltării viitoare, vom transforma modul în care trăim. Avem soluțiile inovatoare de care avem nevoie. Acum trebuie să adoptăm politicile care ne permit să le implementăm.”, a declarat Siim Kiisler, președinte al celei de-a patra Adunări Generale ONU pentru Mediu și ministrul estonian al mediului.

La sfârșitul adunării, delegații au adoptat o serie de rezoluții nelegislative care acoperă logistica tranziției către un model de dezvoltare sustenabil. Acestea includ recunoașterea că o economie globală circulară, în care bunurile pot fi reutilizate și ținute în circulație pe cât de mult posibil, poate contribui semnificativ la consumul și producția sustenabile.

Alte rezoluții privesc utilizarea stimulentelor financiare pentru a promova consumul sustenabil și încurajarea statelor membre să renunțe la stimulentele acordate pentru consumul și producția nesustenabile.

Un alt punct-cheie a întâlnirii a fost nevoia de a proteja oceanele și ecosistemele fragile. Miniștrii au adoptat o serie de rezoluții privind deșeurile marine de plastic și microplasticele.

„Planeta noastră și-a atins limitele și trebuie să acționăm acum. Suntem încântați că lumea a răspuns aici la Nairobi cu angajamente ferme de a construi un viitor unde sustenabilitatea va fi obiectivul principal în tot ceea ce facem. Dacă țările respectă angajamentele și implementează rezoluțiile, am putea face un pas mare către o nouă ordine mondială unde nu mai creștem în detrimentul naturii, ci vedem oamenii și planeta cum prosperă împreună.”, a declarat Joyce Msuya, Director Executiv în funcție al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP)

În cadrul întâlnirii au fost publicate o serie de rapoarte comprehensive, cum ar fi o evaluare a schimbărilor petrecute în zona Arctică, unde temperaturile pe timp de iarnă ar putea crește cu 3-5 grade Celsius până în 2050 și cu 5-9 grade Celsius până în 2080 chiar dacă Acordul de la Paris va fi respectat.

Conform raportului Global Resources Outlook, industriile extractive sunt responsabile pentru jumătate din emisiile de dioxid de carbon ale lumii și cu peste 80% din declinul biodiversității, iar cantitatea de materiale exploatate crește într-un ritm îngrijorător.

Un alt raport prezentat în cadrul Adunării este Global Chemicals Outlook, care atrage atenția asupra producției în creștere a substanțelor chimice și a impactului devastator asupra mediului și a sănătății umane.

Conducătorul delegației României, domnul Secretar de Stat Ion Cîmpeanu a susținut în plenara Adunării ONU de Mediu, discursul Uniunii Europene din sesiunea de deschidere. În intervenția sa, înaltul reprezentant a apreciat progresele notabile făcute în urma negocierilor din cadrul Comitetului Deschis al Reprezentanților Permanenți la UNEP, a subliniat interconexiunile dintre consumul și producția durabile, gestionarea resurselor naturale, schimbările climatice, biodiversitatea, apa și utilizarea terenurilor, și a reiterat că Uniunea Europeană și statele sale membre recunosc imperativul de a plasa gestionarea durabilă a resurselor în centrul politicilor.

De asemenea, a menționat că Obiecivele de Dezvoltare Durabilă, Acordul de la Paris privind Schimbările Climatice și obiectivele acordurilor multilaterale de mediu nu pot fi atinse fără un management durabil al resurselor naturale, printr-o mai mare eficiență a resurselor și prin trecerea la economia circulară.

„Schimbările pe care trebuie să le facem înseamnă inovație și creativitate. Pentru a atinge Obectivele de Dezvoltare Durabilă, trebuie să adoptăm modele de consumul și producție durabile și să ne reorientăm către o economie eficientă din punct de vedere al resurselor și cu emisii reduse de carbon, pentru a decupla creșterea economică de la supraexploatarea resurselor naturale.”, a declarat Câmpeanu.

spot_img

Ultimele știri