Certificatul de urbanism obtinut de catre Rosia Montana Gold Corporation, in aprilie 2006, era o prelungire a unui certificat de urbanism anterior (din 2004) contestat, in acel moment, in justitie. Apoi, in 2007, primul certificat a fost suspendat printr-o decizie judecatoreasca irevocabila.
Compania canadienilor a facut recurs privind anularea originalului si, pierzand, in prezent detine un certificat de urbanism care prelungeste un certificat anulat de justitie. Teoretic, cel de-al doilea ar trebui sa devina nul si neavenit, dar canadienii nu sunt de acord.
Curtea de Apel Cluj a respins, vineri, in mod irevocabil, recursul declarat de Consiliul Judetean Alba si Rosia Montana Gold Corporation impotriva sentintei Tribunalului Cluj, care anulase certificatul de urbanism. Un nou certificat fusese eliberat la cererea companiei Rosia Montana Gold Corporation, care avea nevoie de el pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Actiunea in instanta a fost promovata de catre Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu. Organizatia Alburnus Maior a fost doar intervenient in acest caz.
Povestea zbuciumata a certificatului
Certificatul de urbanism nr. 78/2006 a fost mai intai suspendat de Tribunalul Cluj pe data de 20 iulie 2007, la sesizarea CIDRM si Alburnus Maior. Aceste organizatii au dovedit, cu succes, ca actul nu continea lista completa a ariilor din Rosia Montana protejate datorita patrimoniului natural si istoric. Nici zonele de protectie din jurul acestor locuri istorice nu figurau in certificat.
Actul nu continea toate facilitatile industriale pentru care RMGC dorea obtinerea autorizatiei de constructie si pentru care realiza evaluarea de mediu (cum ar fi iazul de decantare). Si planurile de urbanism pe baza carora a fost emis certificatul de urbanism nr. 78/2006 au fost, recent, declarate ilegale de catre Curtea de Apel Alba.
Care sunt efectele anularii certificatului
Ca urmare a suspendarii certificatului de urbanism, Ministerul Mediului a suspendat, inca de la sfarsitul anului 2007, procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier si a constatat ca orice alt certificat de urbanism emis de Consiliul Judetean Alba cu acelasi continut ca si Certificatul 78/2006 este suspendat de drept.
Anularea irevocabila a actului lipseste de efecte juridice toate procedurile de autorizare ce au la baza Certificatul de urbanism 78/2006. De indata ce vor intra in posesia deciziei Curtii de Apel Cluj, cele doua organizatii au anuntat ca o vor notifica autoritatile responsabile cu diverse proceduri de autorizare pentru proiectul minier Rosia Montana, solicitand acestor autoritati sa inceteze de indata procedurile si sa returneze titularului de proiect intreaga documentatie depusa.
Canadienii nu recunosc nimic
In urma deciziei definitive, firma canadiana a apreciat intr-un comunicat trimis presei: „Cu aproximativ o luna inainte ca certificatul 78/2006 sa expire, opozitia a atacat in instanta valabilitatea sa. Intre timp, noi am solicitat si am obtinut un nou certificat de urbanism pentru Proiectul Rosia Montana. Acest certificat este in continuare valabil".
„Sunt incantat de faptul ca, dupa atatia ani in care localnicii de la Rosia Montana au fost supusi la presiuni datorita proiectului minier, am reusit sa demonstram ca Gabriel Resources a gresit, iar societatea civila a avut dreptate. Sper ca aceasta victorie va inspira si alte comunitati din Romania sa foloseasca legislatia de mediu pentru a-si apara minunatul patrimoniu cultural si natural", a declarat avocatul Marius Liviu Harosa, care reprezinta CIDRM.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul