Adevarul: Vantul aprinde lumina din Savarsin

Inca din copilarie, Daniel dorea sa puna in practica o multime de inventii. Visul de a deveni cercetator, cu timpul, s-a transformat in necesitate.

In Germania, generatoarele de curent care folosesc puterea vantului sunt tot mai des folosite, ca alternativa ecologica la retelele de electricitate. Ele asigura autonomie energetica si aduc economii considerabile in bugetul familiei. In Romania, din cauza pretului ridicat la care se gasesc in comert, putini sunt cei care le utilizeaza. Fabricat artizanal, un astfel de generator devine mult mai accesibil.

Curentul se „taie" prea des

In general, vecinii si cunoscutii lui Daniel Andronache cred despre el ca, daca nu intra in politica si nu creste animale, asa cum fac cei mai multi la Savarsin, isi pierde timpul cu "prostii". Dar, cand li se taie, de vreo zece ori pe zi, curentul sau cand factura de electricitate le depaseste venitul lunar, aceiasi cunoscuti isi aduc aminte de inventia lui.

Singurii oameni din Savarsin care au lumina tot timpul sunt Daniel Andronache si familia lui. Conectata la generatorul de electricitate bazat pe energia vantului, pe care Daniel l-a inventat si construit singur, casa lor ramane intotdeauna luminata, chiar si in timpul penelor de curent, frecvente la Savarsin.

"Ma fascina ideea de a-l construi"

Constructor, electronist, mecanic, electrician si specialist in prelucrarea metalelor prin aschiere, Daniel Andronache, inventatorul generatorului eolian din Savarsin, are 38 de ani, este casatorit si are doi copii.
De mai bine de 20 de ani, se gandea sa-si faca singur un generator de electricitate, eolian, dar a trecut la fapte doar acum doi ani, impins de nevoia de a nu mai depinde de curentul furnizat de RENEL. "Ma fascina ideea realizarii lui. Curentul electric sta la baza intregii mele activitati: de productie, recreativa, de hobby. M-am gandit ca, daca voi reusi sa economisesc macar consumul utilitar, iluminatul in casa si doua-trei aparate cu un consum mic, tot va fi o realizare", spune Daniel Andronache.

Turbina din deseuri metalice

Pentru generatorul eolian, el a folosit astfel de materiale reciclate, pe care le-a luat din zonele cu demolari de constructii civile si de la REMAT. In acest fel, a ajuns la un cost final al intregii instalatii de numai 1.200 lei.
Daniel Andronache spune ca unele piese sunt mai rare si ar putea construi astfel de generatoare eoliene la pretul de 8.000 lei, in timp ce, in comert, un generator eolian de import ajunge la 16.000 lei.
Foarte util in gospodarie, un astfel de generator eolian de curent electric este cea mai buna solutie in locurile unde racordarea la reteaua de distributie se face dificil sau cu niste costuri foarte mari.

Inspiratia care vine din interior

Daniel Andronache a deprins dragostea si curiozitatea pentru fortele nevazute ale pamantului din anii copilariei, pe care si-a petrecut-o la bunicii sai, in Prahova. Pe atunci, un unchi de-al sau, Arion Eugen, care locuia impreuna cu ei, era profesor de fizica la Liceul "Mihai Viteazul" din Ploiesti. Proful era un pasionat descoperitor si el l-a invatat pe Daniel, care nu avea mai mult de cinci ani, sa masoare diverse componente electronice cu aparatul MAVO si i-a aratat cum sunt alcatuite si cum functioneaza o multime de mecanisme.
Copilul a prins gustul cercetarii si al inventiilor, preocupat de a gasi noi mijloace de imbunatatire a vietii. Totul a curs treptat si firesc, ca o joaca. De la modificarea masinutelor si a beculetelor de Craciun la schite si planuri pe hartie, de la nopti nedormite la constructia de machete si la probe.

Au urmat obtinerea sculelor si a materialelor, dar mai ales depasirea a tot felul de obstacole, printre care indeplinirea obligatiilor scolare. Si "joaca" aceasta continua si astazi. "Muza inventicii este inspiratia care iti vine din interior", spune Daniel Andronache.

Elicea, la 9,5 m inaltime

– La o viteza medie a vantului de 2,5 m/s, generatorul incepe sa produca energie cu o putere de 150 W/h; la 6,5 m/s, ajunge la 700 W/h.

– Pentru ca vantul nu bate constant, media de energie electrica produsa este de aproximativ 200 W/h, adica minimum 120 kW/luna.

– Tensiunea produsa, in prezent, de generator este de maximum 54 V, la o intensitate a curentului de 14 A.
Elicea este compusa din cinci pale si are un diametru de 2,8 m. Este fixata pe un pilon de sustinere de 9,5 m inaltime.

– Transportul energiei electrice se face prin doi conductori de 36 mm diametrul si pe o distanta de 30 m.

Instalatie automatizata

– In casa, instalatia electrica este automatizata. Comutarea de pe sursa eoliana pe RENEL si invers se face prin relee de comutatie.

– Din cei 800 kW consum pe luna, generatorul eolian acopera 500 kW/luna.

– Curentul obtinut prin generatorul eolian asigura iluminatul cu becuri a locuintei in suprafata de 200 mp.

– Utilizarea curentului din sursa alternativa nu presupune nicio diferenta fata de sursa obisnuita, aprinderea luminii facandu-se de la aceleasi comutatoare.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri