Adevarul: Urmeaza cateva sute de ani de vreme calda

Directorul Institutului american Hudson, autor al cartii „Incalzirea globala de neoprit, la fiecare 1.500 de ani", arata ca schimbarea climei are loc cu o periodicitate exacta. Dennis Avery a descoperit prin probe istorice ca Soarele e principalul vinovat de situatia dificila prin care trece Pamantul.

„Avem confirmarea in istorie. Incalzirea anterioara celei de acum a inceput cu aproximativ 200 de ani inainte de Christos. Apoi a urmat o perioada rece. Dupa care am mai avut incalzire in secolele 10, 11 si 12. Acum 650 de ani, Pamantul a trecut printr-o "mica glaciatiune", iar in prezent trecem din nou printr-o incalzire", a explicat Avery.

Acesta spune ca ipoteza lui e sustinuta de faptul ca marea majoritate a catedralelor europene au fost construite in timpuri calde, cand exista destula mancare si oamenii erau recunoscatori lui Dumnezeu.
In privinta gazelor cu efect de sera, Avery spune ca si oamenii au avut un rol in accelerarea incalzirii globale, mai ales in anii 1940, cand a inceput industrializarea globala, urmata de cel de-al Doilea Razboi Mondial.

"Totusi, incalzirea a inceput in 1850. S-a inregistrat un val de temperaturi ridicate intre 1850 si 1870. A mai existat un alt val intre 1916 si 1940, atunci cand fabricile au inceput sa emane gazele de sera in atmosfera.

Vremea va deveni rece si instabila

„In prezent avem de-a face cu o incalzire globala imprevizila, care a inceput mult mai devreme. Nu e corect sa dam vina pe oameni pentru acest fapt, iar aceasta incalzire nu urmeaza de fapt cresterea nivelului de dioxid de carbon din atmosfera", arata Dennis Avery.

Cu unele mici exceptii, ca de exemplu incalzirea de acum 5.000 de ani, temperatura a crescut in medie cu 1-2 grade Celsius. Oamenii de stiinta spun ca cele mai multe dintre speciile de plante si animale au supravietuit tuturor acestor variatiuni de temperatura datorita strategiilor de adaptare la clima. „Noi nu putem spune cu exactitate cat va dura incalzirea de acum.

Dar am observat ca ciclul de 1.500 de ani se repeta precis in perioadele de inghet si mai putin regulat in perioadele calde", explica Avery. Vor exista cateva sute de ani cu vreme calda, iar apoi vor veni niste ani mai reci, caz in care vremea va deveni mult mai rece si instabila.

Avery considera ca, daca oamenii l-ar crede, atunci nu s-ar mai cheltui 2 miliarde de dolari anual pentru granturi de cercetare a modelor climatice, iar organizatia Greenpeace nu ar mai teroriza oamenii cu incalzirea. De asemenea, Al Gore n-ar mai avea slujba.

Ghetarii, sensibili la schimbarile de temperatura

Intr-un alt studiu, denumit "Some Inconvenient Glaciers" (trad. – niste ghetari suparatori ), Avery arata ca ghetarii din Muntii Anzi au scazut si chiar au disparut in ultimele secole, cu mult inainte sa apara autovehiculele si marile fabrici poluante.

„Rezultatele studiului evidentiaza faptul ca altitudinea tropicala e foarte sensibila la micile schimbari de radiatie, ceea ce implica rapunsuri viitoare pentru antropogeneza", arata Avery. Cu alte cuvinte, ghetarii sunt sensibili la mici schimbari de temperatura, iar incalzirea globala va duce la o topire mai accentuata a zonelor inghetate ale Pamantului.

Oamenii nu vor disparea

Cercetatorul mai spune ca frecvent au loc schimbari ale temperaturii solare, iar incalzirea globala produsa de oameni nu face decat sa inrautateasca situatia.

„Estimarile arata ca, daca oamenii vor continua sa produca gaze cu efect de sera, atunci temperaturile vor creste cu mult mai mult decat atunci cand au loc schimbari de temperatura ale Soarelui", concluzioneaza Avery. Cercetatorul ii contrazice pe cei care prezic ca oamenii si plantele vor disparea de pe suprafata Pamantului. El spune ca plantelor le place caldura Soarelui, iar incalzirea globala le este propice pentru ca le da mult dioxid de carbon.

Va veni potopul

„Nu exista motive sa asteptam foametea, dar exista motive sa asteptam potopul. California a trecut printr-o astfel de perioada acum doua secole. Numai ca, spre deosebire de acele vremuri, acum noi putem sa circulam cu trenul, sa reciclam deseurile si, in general, sa facem lucruri imposibil de imaginat in urma cu trei sute de ani", se arata optimist Avery. Cercetatorii spun ca in prezent Soarele trece prin cea mai activa perioada a sa din ultimii 1.000 de ani. Cea mai rece perioada a ciclului de 1.500 de ani a fost in jurul anului 1.700.

Bestseller la „The New York Times"

Dennis Avery e directorul Centrului pentru Probleme de Alimentatie Globala. A studiat economia agricola la Universitatea de Stat din Michigan si la Universitatea din Wisconsin. Timp de mai multi ani a lucrat ca analist pentru agricultura pentru Departamentul de Stat American, in cadrul caruia era responsabil de politicile pentru dezvoltarea fermelor.

E cunoscut in plan international pentru pozitiile sale privind hrana organica si incalzirea globala. In acelasi timp, Avery e autorul mai multor studii despre incalzirea globala. Anul trecut, cartea sa "Unstoppable Global Warming-Every 1500 Years" a fost bestseller pentru mai multe saptamani in lista intocmita de ziarul „The New York Times". Un alt volum foarte cunoscut e "Salvand Pamantul cu pesticide si plastic".

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri