In Romania, orice campanie de mediu are doua tipuri de participanti. Unii planteaza copaci sau aduna gunoaie. Altii le fac poze, ii incurajeaza, dar stau pe margine, ii admira si pleaca. Cam asa s-a desfasurat si campania de primavara pentru plantarea de copaci, din comuna Valcele, judetul Calarasi.
Initiata de asociatia neguvernamentala „Viitor Plus", campania „Adopta un copac" a fost un succes. Cu fondurile stranse pana in prezent, studentii voluntari si cei 50 de angajati ai companiei de curierat DHL au reusit sa planteze, sambata trecuta, patru hectare de padure.
Masinile, parcate in grau
Desi, in linii mari, sadirea copaceilor s-a desfasurat asa cum era de asteptat, gustul amar pe care il lasa lipsa educatiei de mediu le-a cam stricat cheful de bucurie tinerilor ecologisti. Dupa un mic efort depus in prima parte a zilei de plantare, satenii din Valcele, principalii beneficiari ai zonei impadurite, au plecat la masa si dusi au fost.
Copiii s-au intors, dar s-au jucat cu telefoanele mobile, pentru ca tocmai invatasera cum se transmite o manea de pe un telefon pe altul.
La plantarile din weekend, munca cea mai grea au facut-o voluntarii si cei 50 de angajati ai companiei de curierat DHL.
Chiar daca masinile acestora au fost parcate direct in lanul de grau proaspat crescut, Dana Frati, managerul companiei, a fost multumita de munca oamenilor sai. "Am raspuns solicitarii celor de la „Viitor Plus” deoarece judetul Calarasi este unul dintre cele mai slab impadurite judete ale tarii, avand rata de impadurire de numai 4%, comparativ cu 20%, cat este media pentru zona de campie".
Cei 450 de puieti au fost cumparati
„Plantarea celor 450 de puieti pe care i-am achizitionat chiar noi este primul pas spre nasterea unei paduri, care va aduce numeroase beneficii de mediu si chiar economice", a adaugat Dana Frati, raspunzand intrebarilor unui reporter de la Green-Report.
Jurnalistii, invitati si ei sa planteze, au sadit copaci intr-un colt ales astfel incat pancartele pe care
si-au lasat numele sa poata fi vazute din drum. Probabil pentru ca ei tin la imagine. Cei de la „Viitor Plus"
s-au declarat insa multumiti.
Programul "Adopta un copac" functioneaza numai pe baza de voluntariat si donatii, iar faptul ca niste oameni au acceptat sa-si sacrifice weekendul ca sa planteze, gratis, copaci, pe care tot ei i-au cumparat cu cate 35 de lei (sau 10 euro) este, ce-i drept, meritoriu.
„Noi consideram ca a fost un succes. Companiile sunt invitate sa participe, din nou, la toamna, la etapa a doua a programului de impaduriri prin voluntariat", spune Teia Catana, presedinta entuziastilor de la „Viitor Plus". „Terenul vizat de acest proiect are o suprafata de 39 de ha si, prin urmare, ne asteapta inca multe campanii de acest fel", mai spune ea. Pana in toamna, pentru o noua transa de impaduriri, asociatia si-a propus sa adune macar 10.000 din cei 140.000 de euro necesari pentru impadurirea suprafetei ramase, de 35 de hectare.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul