Autoritatile din orasul Hateg si din 11 comune invecinate au finalizat un proiect de colectare selectiva a deseurilor, finantat din fondurile de preaderare Phare. Acesta inglobeaza si un program de educare a populatiei. Deseurile reciclabile colectate din cele 12 localitati vor fi valorificate, insa, pentru gunoiul menajer, hunedorenii nu vor mai avea spatiu de depozitare din 2010.
Autoritatile locale din Tara Hategului au depus, in urma cu trei ani, o aplicatie de finantare de 1,1 milioane de euro pentru un proiect de colectare selectiva a deseurilor din cele 12 unitati teritoriale. Proiectul, ce a primit finantare prin programul Phare, presupunea construirea unei statii intermediare de selectare a deseurilor, incluzand si programe de educare a populatiei.
„Am scris un proiect, nu numai noi, ci si alte autoritati din judet, pe fonduri de preaderare, dar noi suntem in faza finala. Am castigat proiectul si acum suntem aproape de final. In aceasta statie intermediara se face o ultima selectie a deseurilor colectate din Tara Hategului. Pentru ca o prima selectie se face in comune. Sunt 12 localitati – noi, orasul Hateg, plus 11 comune de unde provine gunoiul menajer”, a declarat primarul orasului Hateg, Nicolae Timis. Potrivit primarului, in cele 12 localitati au fost instalate 275 de containere de gunoi, de diferite culori, pentru plastic, pentru sticla si pentru deseuri biodegradabile.
„Dupa ce gunoiul ajunge la statia de sortare, mai este selectat inca o data acolo si apoi e balotat. Gunoiul menajer este preluat de un container si e transportat la Deva, unde e singura groapa de gunoi din judet care a mai ramas deschisa. Din pacate insa, si aceasta va trebui inchisa la sfarsitul acestui an, iar niciuna din cele doua rampe ecologice care ar fi trebuit realizate nu a fost construita pana acum”, explica primarul Timis.
Educatie ecologica la caminul cultural
In paralel, autoritatile au demarat si programul de educare a localnicilor din Hateg si din cele 11 comune. „Programul de educare, finantat tot prin acest proiect, e facut de o firma specializata. Reprezentantii firmei merg in fiecare comuna si, impreuna cu primarul de acolo, aduna localnicii la caminul cultural, unde li se explica acestora despre ce e vorba. Nu ne asteptam ca toata lumea sa selecteze gunoiul, dar este un inceput. Important este sa se obisnuiasca sa duca gunoiul la containere, sa nu-l mai arunce pe cursurile de apa, pe strazi, in zonele verzi sau la marginea padurii”, a mai spus primarul din Hateg.
Afaceri cu gunoi
Statia intermediara de selectare a deseurilor realizata in Hateg a creat deja aproximativ 30 de locuri de munca pentru localnici, insa edilii spun ca vor mai face o selectie de personal, deoarece vor mai fi cateva posturi libere. Primarul din Hateg este de parere ca investitia va contribui la bugetul local, deoarece se fac bani buni din vanzarea deseurilor reciclabile.
„La groapa de gunoi de la Deva noi ducem doar gunoi menajer biodegradabil. Restul deseurilor recuperabile sunt vandute, tot ce inseamna plastic, hartie, ca sa nu mai zic de fier vechi. Totul este recuperat, sortat si vandut de firma care se ocupa de administrarea statiei de gunoi. Aceasta le vinde la firmele care sunt dispuse sa cumpere si sa refoloseasca materialele si sunt destule”, spune Timis.
Toate gropile din judet, inchise
Groapa de gunoi de la Vulcan, judetul Hunedoara, a fost inchisa anul trecut. La nivelul judetului Hunedoara ar fi trebuit finalizate pana acum doua deponeuri ecologice pentru depozitarea gunoiului menajer, potrivit obligatiilor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana.
Aceleasi obligatii presupun inchiderea tuturor gropilor de gunoi neconforme de pe raza judetului pana la sfarsitul acestui an. Pana in prezeent, nu au inceput lucrarile de constructie pentru niciuna din cele doua rampe ecologice care ar fi trebuit realizate.
In acelasi timp insa, gropile de gunoi au fost inchise, singurul spatiu de depozitare a gunoiului menajer din judet fiind groapa de la Deva. Dar aceasta va fi si ea inchisa pana la sfarsitul anului.
Preturi mai mari pentru serviciile de salubritate
In aceste conditii, deseurile menajere din judet ar trebui transportate la alte gropi, insa costurile ar fi mult mai mari. Autoritatile apreciaza ca acest lucru ar duce la cresterea facturii serviciilor de salubritate pentru populatie.